Арестуваният бивш шеф на митница „Лесово“: Радвам се, че Ваньо Танов умря!

0
1794

Тръгна делото срещу корумпирания чиновник Димитър Колев
Бил сигурен, че акцията срещу него е постановка

Скандалният бивш шеф на митница „Лесово“ Димитър Колев искрено се зарадвал от нелепата смърт на генерал Ваньо Танов, като дори твърдял, че това е отмъщение на съдбата за мъките, на които той е бил подложен. Това разкриват близки до Колев.
От момента на арестуването му на 1 ноември 2014 г. до ден днешен корумпираният чиновник мрънкал, че историята с него е съшита с бели конци постановка, уредена му от Ваньо Танов. Бившият директор на Агенция „Митници“ искал да го разкара от поста му, за да назначи там свой човек, който да поеме контрабандните канали, минаващи през българо-турската граница.
На 1 ноември преди 2 години при акция на ДАНС бяха арестувани Димитър Колев, сочен като лидер на банда, в която участвали шефовете на смени на пункта „Лесово“ Георги Банев и Чавдар Дюлгеров, както и колегите им Димитър Шопов, Илия Илиев, Юрий Кузнецов и Йоланта Канчелян-Бозукова.
На „Лесово“ се вземали пари за всичко, обясниха тогава разследващи. За да пререди шофьор опашката, която понякога е километрична, струвало 20 евро, давани на ръка на услужлив митнически служител. По-бързата обработка на документите, излизала още 50 евро. Най-големите рушвети се вземали при обмитяване¬то, понякога те можели да достигнат над 1000 евро на камион. Дневно през „Лесово“ минавали между 500 и 700 тира. Средният подкуп от един камион е 400 евро. Повече се взимали само когато вътре имало наркотици или акцизни стоки.
В момента, в който чен¬гетата нахлули на пункта, там настъпила истинска паника. Митничари из¬хвърлили в тоалетната над 30 000 евро и пуснали водата. Въпреки настаналата масова паника и истеричното изхвърляне на еврови купюри, спецчастите са намерили над 10 хил.евро в джобовете на задържаните митничари.
Намерили разпилени банкноти и в импровизирани тайници. При последвалите обиски на домовете на арестуваните също бяха открити солидни суми. В дома на началника на пункта Димитър Колев в Бургас беше е намерено и голямо количество злато. Той е родом от Созопол, но живее в Бургас. Баща му – Марко Колев, починал преди години, е работил в Поземлената комисия към общината в Созопол.
Арестът на 1 ноември 2014 г. не бе първи за митническия шеф. През февруари 2010 г. той бе задържан за участие в контрабанден канал за парфюми. Тогава до обви¬нение не се стигна заради липса на доказателства. Имаше обаче сигнали, че Колев е взимал всеки месец по 30 000 лв. от бивш негов подчинен Красимир Гочев. Гочев напуснал митниците през 2009 г. и направил частна фирма, която се занимавала с внос на менте парфюми от Турция в България.
Разследването срещу контрабандиста започ¬нало в края на 2009 г., когато на пункта бил спрян камион. ТИР-ът с ремарке внасял фаянсови изделия, зад които били скрити 50 900 флакона парфюми, на стойност 4,8 млн. лв. След ареста му на 16 февруари 2010 г. прокуратурата твърдеше, че Красимир Гочев спечелил от контрабандата сума,не по-малка от 1 млн. долара. Инвестирал я в различни видове бизнеси, недвижи¬ми имоти и заеми. Купил си два супер баровски мезонета в Бургас.
Имоти за милиони има и митнически бос Димитър Колев. Говори се, че един от най-лъскавите хотели в Созопол е построен с негови капитали.141526688799791
В началото на миналата година Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Колев и бившите му подчи¬нени. В обвинителния акт е посочено, че мизата за чуждестранни шофьори на леки коли била средно 20 лева, а от шофьорите на камиони – по 5 долара или евро „за кафе“. При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация, тоест от страни извън ЕС, скачала до 400 долара като по правило шофьорите поставяли парите в документите си за проверка.
По описания начин всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева в някои от дните, когато през пункта минавали повече камиони. Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупа¬ли на определено място, известно единствено на тях. Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците и им ги предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили. Така шефът на пункта Димитър Колев получавал средно по 8000 – 10 000 лв. месечно от смяна, или общо близо 50 бона, а останалите – между 2 и 10 000 лв. пак в рамките на месец.
Делото срещу Димитър Колев в съда стартира в края на миналия месец. На първото заседание стана ясно, че той се опитал да избяга от агентите на ДАНС, когато го арестували точно в момент, в който взима плик с подкуп. Дори опитал да изхвърли парите. След това пък им съдействал, като подробно разказал къде в дома му има тай- ници с кинти. Единият бил под кафеварката му, а другият – под пералнята. Криминалистите намират там различна валута на стойност близо 100 000 лв. В съдебната зала обаче Колев получи амнезия и разви съвсем друга версия за откритите мангизи. Те били от продажбата на автомобил „Ауди“ и от банков влог, получен по наследство. Колата била продадена ден преди акцията.
Оправданието е смехотворно, защото много преди шефът на „Лесово“ да бъде арестуван, в спецслужбите е имало данни, че той е корумпиран, разкриват източници от ДАНС.
В полицейска разработка дори се е твърдяло, че той лапал милиони левове от покровителстване на контрабандни канали, по които у нас влиза злато от Турция.
На месец през българо- турския граничен пункт преминавали по около 100 килограма от скъпия благороден метал, без да се декларира.
Златото е под формата на бижута. Пренасяло се от турци, шофьори на автобуси. Оперативни данни сочат, че основно се използвала една голяма транспортна фирма, която осъществява превози по три пъти на ден по маршрута Турция- България. Един от съсобствениците на фирмата е варненски бизнесмен, за когото има данни, че е играч №1 и в бизнеса с източване на ДДС. За да минават автобусите му без проверка през „Лесово“, шефът на пункта Колев искал по 10 000 евро всеки месец рушвет. Турското злато не оставало в България, а минавало транзит през страната, като крайната му дестилация е била Молдова и Украйна. Там цените на благородния метал са в пъти по-високи, отколкото у нас, а отделно и пазарът е много по-голям.
Любопитна подробност е, че в рамките на таксата от 10 000 евро на месец Димитър Колев бил обещал на контрабандистите да имат пълен монопол върху трафика и тези, които се опитват да играят самостоятелно, щели да бъдат ударени. Това действително е било факт. По обратния маршрут от Молдова и Украйна към България до Турция също минавали контрабандни скъпоценности. Те обаче не били под формата на бижута, а на необработен материал за производството им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук