Арестуваха в Рим опасен терорист от ИД с любовница българка

0
1425

Карлито Бриганде планирал атентати в Ирак, Сирия, Франция и други западни страни.

Бивш македонски националист беше арестуван в Рим за предполагаеми връзки с групировката „Ислямска държава”, съобщи италианският в. „Темпо“, цитиран от БТА. Карлито Бриганде планирал да отиде да се сражава в редиците на ИД и да извърши атентати в Ирак, Сирия, Франция и други западни страни.

Той е на 41 години, бивш член е на македонската националистическа формация Армия за национално освобождение и е издирван от македонските власти с европейска заповед за арест за побой, опасна пропаганда, незаконно притежание на оръжие и на взривни вещества и нападение над държавен чиновник.

При задържането на Карлито Бриганде била претърсена квартирата му в римския квартал Торе Маура, където той живял с приятелка българка, която работела като домашна помощница. От дома са иззети документи и писма на арабски и английски, 4 мобилни телефона, чрез които задържаният общувал със свой съратник в Ирак.

Италианските власти са издали заповед за арест на съратника – тунизиеца Фирас Бархуми, който е на 29 г. Предполага се, че се сражава в редиците на ИД в Ирак.

В Рим беше арестуван и още един македонец, избягал от затвора в родината си и притежаващ фалшиви документи за самоличност. Това е 26-годишният Абдула Куртиши, който е поддържал контакт с Бриганде. Преди да дойде в Италия, той е живял във Франция и в Германия.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук