Арестуваха кмета на столичния район „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

През юни миналата година заместникът на Иванчева Никола Вапцаров напусна поста си и оттегли подкрепата на партията на Георги Кадиев „Нормална държава” за нея.

0
22222
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес".

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ – Министерство на спорта

Кметът на община „Младост“ Десислава Иванчева беше арестувана днес по обед пред Спортната палата в София, където бе държана близо 5 часа, окована в белезници. По-късно репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ видя как на мястото разследващите броят банкноти по време на действия, започнали без присъствието на адвокат.

Малко преди 14 ч. районът в центъра на столицата беше обграден от полиция. По неофициална информация на агенция „Дейли Прес“ Иванчева е била спряна на светофара на бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Гурко“, едно от местата с натоварен трафик в София пред Министерството на младежта и спорта.

Пет часа по-късно, в 18:30 часа, тя беше отведена в Спортната палата. Това се вижда от видео на живо от репортер на Информазионна агенция „Дейли Прес“ който е на място на събитието от самото начало. По непотвърдена информация Иванчева е задържана с взет подкуп от 70 хиляди евро, която била част от по-голям подкуп, поискан от нея за строително разрешително, отбелязва пратеника ни на място.

Адвокат на Иванчева е бил допуснат четири часа след ареста й. „Няма да коментирам такива твърдения, които идват от медиите. Ако бъде повдигнато обвинение, тогава ще разберем за какво става дума. В момента може да е всичко“, коментира той пред „Дейли Прес“.

По информация на агенция „Дейли Прес“ се е отзовал адвокат Върбан Върбанов, но е бил на мястото около 2 часа след ареста.

Движението по най-близката до тротоара лента на бул. „Васил Левски“ в посока паметника на патриарх Евтимий беше спряно за няколко часа, което предизвика задръстване. На платното стоеше и колата, с която е пътувала Иванчева, а полицията претърсваше автомобила. Към 19 часа „паяк“ вдигна колата, след като беше запечатана.

Преминаването по съседната ул. „Гурко“ също беше затруднено. Светофарите на кръстовището бяха спрени и движението се управляваше от регулировчик, видя репортер на „Дейли Прес“. Тротоарът пред Спортната палата беше блокиран, имаше много полицаи и мъже с черни дрехи и качулки. На гърбовете на част от тях имаше надпис „Комисия за противодействие на корупцията“.

Към 19 часа полицаите премахнаха заградителните ленти и хората вече могат да преминават по тротоара на Спортната палата и подлеза до нея.

Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“

На място бяха шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев и служителят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконнопридобито имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев, които отказаха всякакви коментари. Специализираната прокуратура провежда с комисията съвместно разследване за корупционни престъпления в община „Младост“, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от агенция „Фокус“. Тя отказа повече подробности и обяви, че те ще бъдат съобщени в сряда.

Десислава Иванчева е бавела документи на инвеститори в квартала, каза пред сайта „Дневник“ председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“

Един от първите, които съобщиха за акцията беше бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който обяви в социалните мрежи, че Десислава Иванчева е заловена с подкуп. По-късно повечето медии цитираха еднотипна неофициална информация, че Иванчева е задържана с подкуп от 70 хил. евро, който бил първа вноска за издаване на строително разрешение. Потвърждение на информацията няма от нито един официален източник.

Униформени и в община „Младост“!

Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“

Докато течеше акцията в центъра на столицата, шефът на отдел „Връзки с обществеността“ на община „Младост“ Петър Кърджилов обяви във „Фейсбук“, че около 14 ч. в сградата на администрацията са влезли представители на антикорупционната комисия и прокуратурата.

По-късно в коментар по телефона за Информационна агенция „Дейли Прес“ Кърджилов уточни, че на служителите било съобщено да не напускат сградата до 17 ч.

Кърджилов свърза акцията с насрочената за утре пресконференция на Иванчева и членовете на сдружение „Зелен „Младост“ срещу последните промени в закона за устройство на София. Според анонса на нея участниците ще обяснят защо новоприетите текстове не защитават зелените площи от застрояване.

Иванчева вече обяви, че е поискала от президента Румен Радев да наложи ветона поправките.

Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“

Коя е Десислава Иванчева?

Тя беше избрана начело на столичния район „Младост“ в края на 2016 г. след като година по-рано беше в центъра на протестите срещу застрояването на района, довели до оставката на предишния кмет Цвета Авджиева. Иванчева, която до този момент държеше частен фризьорски салон, се яви като независим претендент, издигнат от инициативния комитет „За зелен „Младост“ и беше лична кандидатура на бившия депутат от БСП Георги Кадиев.

Година по-късно комитетът се разграничи от нея с мотива, че не е свършила нищо на поста, а „вместо да се учи, се е фокусирала в лов на вещици и търсене на вътрешни врагове“.

Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“

Районният кмет влезе в няколко зрелищни сблъсъка с представители на строителни компании, които изграждат обекти в „Младост“. Последният беше с охраната на изграждащия се комплекс „Гранд каньон“, където Иванчева се беше отзовала през нощта по сигнал, че се извършват строителни дейности в забранени за шум часове.

Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“
Топ кадър на Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук