Асен Василев: Бюджет 2022 е инвестиционен

0
269

Според изчисленията му, дефицитът е 4,1% с COVID мерките

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев определи Бюджет 2022 като инвестиционен. По думите му, има три типа ключови инвестиции – в капитал, в човешки капитал и в институции.

„Ние удвояваме капиталовите инвестиции – те стават 5,8% от БВП, правим инвестиции в човешки капитал – здравеопазване, култура, спорт и правим институционална промяна за реформи в публичния сектор, където да навлезе дигитализацията. И разбира се, поддържа се социалната база“, поясни в „Панорама“ на БНТ Асен Василев.

Дефицитът е 4,1% с COVID мерките, каза финансовият министър.

Капиталовите инвестиции са 5,8%, така че ние плащаме пенсии, разходи, инвестираме в образование, култура, спорт, институции, допълни той.

България е вързана към еврото, ние не правим собствена монетарна политика. Ако не направим тези допълнителни капиталови разходи, инфлацията ще изяде всичко. Така че, това е изпреварващо, обясни Василев.

Със сметките за февруари, всички общини, както и всички небитови потребители, ще получат компенсации, увери Василев по въпроса за високите цени на тока.

На въпроса защо обиди работодателите, които държат на минималната работна заплата, Василев заяви:

Истината е, че няма как ние да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Точно затова правим тези инвестиции. Нашето предимство трябва да е квалифицирана работна ръка, модернизирана инфраструктура… това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата.

Вицепремиерът коментира и смяната на ръководството на „Булгаргаз“: „Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от „Газпром“. Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на „Булгаргаз“, то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно и че няма смисъл въобще даже да се пробва.“

„Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които „Булгаргаз“ има директно споразумение с азерската компания и с „Газпром“, допълни Василев относно критиките на президента Радев за уволненията в „Булгаргаз“.

Василев коментира и отменения от съда български списък по закона „Магнитски“.Когато беше приет законът „Магнитски“, имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се „заразят“ от работа с тези хора, обясни той.

Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка, допълни той.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук