„Атака“ иска парламентът да наложи забрана върху продажбите на държавна собственост

0
101

Мораториумът да важи до сформирането на 45-то Народно събрание

 

Парламентът да наложи мораториум върху всякакъв вид сделки с имоти, представляващи частна и публична държавна собственост до сформирането на 45-то Народно събрание. Също така тази забрана да обхване и преобразуването на публична в частна държавна собственост. Такова предложение внесе партия „Атака – за Православна България“ в деловодството на парламента, стана ясно от думите на зам.-председателя Десислав Чуколов.

На пресконференция той мотивира искането със зачестилите продажби на държавна собственост на занижени цени и при съмнителни условия. „Редица ведомства се възползват от изместения медиен фокус към актуалните събития в страната, за да продават държавни имоти”, каза пред медиите в парламента Чуколов.

От „Атака – за Православна България“ искат да бъде създадена единна система по предоставянето и използването на недвижимата държавна собственост. Целта е централизация и прозрачност при оперирането с държавни имоти. От партията са категорични, че с единен регистър отделните министерства вече няма да могат да взимат самостоятелни решения за съдбата на имотите им с отпаднала необходимост. „Неясни и противоречиви са критериите, правилата, способите и правомощията на министерствата и ведомствата за отчуждаването на определен имот”, се посочва в мотивите към искането на „Атака“.

В предложението на партията се казва още, че „на всички е ясно, че голяма част от сделките, извършени досега, както и сделки, които се намират в процес на осъществяване, генерират корупция и често се реализират предвид лични цели и интереси от страна на участващите в тях страни, далече под пазарните критерии за цена и при условия неизгодни за държавата”.

Документът насочва вниманието на депутатите и към това, че „практиката е показала, че особено в края на мандата на съответното Народно събрание и излъченото от него правителство необосновано и безпричинно се увеличава броят на сделките с недвижими имоти, което се свързва с корупционни практики и тежки нарушения и престъпления”.

„Да бъде наложен мораториум върху тези продажби, докато едно следващо управление сформира такова звено, което ясно, публично и прозрачно да извършва евентуални сделки с държавна собственост”, призова зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук