Атанасов: Борисов едва ли ще заложи прaвителство за имунитет

0
327

Важно е да има реформа

След повече от две години буксуване на парламентарната република, има шанс да прекратим политическата криза, да създадем работещо правителство. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в „Панорама“.

„Най-важното – трябва ни работещ парламент. Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати – има 20 и няколко органа, чиито състави трябва да бъдат подменени, за да бъдат активни“.

Атанасов не коментира коя от двете най-големи политически сили в парламента е направила повече компромиси.

„Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направи всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е напът да се осъществи. Виждате какъв е съставът на правителството, по-голямата част е експертна, а политическите лица са от нашите партньори от ПП“.

ПП-ДБ не са взели решение как да гласуват за имунитета на Бойко Борисов, поискан по-рано днес от Иван Гешев. Атанас Атанасов обаче не вярва Борисов да заложи правителството срещу собствения си имунитет.

„Въпросът е защо точно сега, след като делото  се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с подкрепата на неговата политическа сила. Аз съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи“.

На въпрос заслужавали ли са си преговорите за конституционна реформа с ДПС и Делян Пеевски, Атанасов отговори:

„Един от нашите основни приоритети е конституционната реформа. Днес, на първата среща аз не съм присъствал, е предложено да се потърси конституционното мнозинство, ако ще се прави такава заявка, каквато беше направена от двамата ротационни премиери“.

Росен Стойчев

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук