„Атлетико“ вдигна Суперкупата на Европа след голов спектакъл с „Реал“ (ОБНОВЕНА)

0
18413
Снимка: Reuters

Репортер по темата: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СПОРТ

Атлетико“ (Мадрид) победи „Реал“ (Мадрид) с 4:2 след продължения и спечели Суперкупата на Европа. В зрелищен двубой, преминал през няколко обрата, „дюшекчиите“ наказаха грубите грешки в защитата на градския съперник и вдигнаха трофея за трети път в своята история след 2010 и 2012 г.


„Атлетико“ сложи край на серията от пет поредни години, в които победителят в Шампионската лига триумфира със Суперкупата на Европа. Тимът на Диего Симеоне попречи на „Реал“ да стане първият отбор в историята, който печели отличието три пъти поред.

Toва беше първият официален мач на белите, откакто от клуба си тръгнаха Кристиано Роналдо и Зинедин Зидан. Хулен Лопетеги пък стана първият треньор на „Реал“ от 1948 г., дебютирал с двубой с четири допуснати попадения.

"Атлетико" вдигна Суперкупата на Европа след голов спектакъл с "Реал"
Снимка: Reuters

„Атлетико“ имаше нужда от едва 50 секунди, за да отбележи най-бързия гол в историята на надпреварата. „Реал“ обърне резултата, но „дюшекчиите“ успяха да се доберат до продължения, в които пречупиха съперника с две попадения в рамките на пет минути.

За трети път в последните десет години шампионът в Лига Европа печели отличието, като и в трите случая това е именно „Атлетико“. Червено-белите грабнаха своя седми трофей под ръководството на Диего Симеоне, който изгледа мача от ложите заради наказание.

"Атлетико" вдигна Суперкупата на Европа след голов спектакъл с "Реал"
Снимка: Reuters

Мачът започна ударно за „Атлетико“, който откри резултата още в 50-ата секунда след поредица от грешки в центъра на защитата на „Реал“. Диего Годин изрита силно топката напред към Коста. Бразилецът с испански паспорт се пребори във въздуха с Рамос, след което премина покрай Рафел Варан и със силен удар в близкия ъгъл преодоля Кейлор Навас.

След гола „Реал“ пое контрола върху топката и се настани трайно в половината на „Атлетико“. Първата опасност пред вратата на Ян Облак дойде в 17-ата минута. Марсело центрира остро от левия фланг към близката греда, а Марко Асенсио отправи техничен удар с пета. Облак обаче се намеси отлично и изби с една ръка.

В 26-ата минута резултатът беше изравнен. Гарет Бейл направи страхотен пробив по десния фланг, след което достави перфектно центриране към далечната греда за Бензема, който от близо разстояние насочи топката с глава покрай Облак.

Три минути по-късно белите бяха близо до второ попадение. Асенсио получи топката вляво от наказателното поле, влезе навътре и си отвори позиция за удар. Фалцовият му изстрел по диагонала обаче премина малко покрай страничната греда.

След тези силни минути за „Реал“ „Атлетико“ успя да изравни играта. До почивката обаче нямаше повече чисти положения за гол.

Второто полувреме изненадващо започна с по-активна игра на „Атлетико“. „Дюшекчиите“ бяха по-агресивни и владееха топката по-продължително, но без да създадат реална голова опасност пред Навас.

В 62-ата минута „Реал“ стигна до второ попадение. След центриране отдясно Хуанфран загуби баланс при единоборство с Бензема и спря топката с ръка. Реферът Симон Марчиняк отсъди дузпа, която Рамос хладнокръвно превърна в гол.

„Атлетико“ натисна в търсене на изравнително попадение и ги постигна в 79-ата минута. Хуанфран се възползва от грешка на Марсело край тъчлинията, напредна към наказателното поле и комбинира с влезлия като резерва Анхел Кореа. Корея проби технично до аутлинията и върна назад към Коста, който отблизо изпрати топката в опразнената врата.

„Реал“ имаше шанс да измъкне победата в последната секунда на редовното време. Белите организираха мълниеносна контраатака, на върха на която се оказа Марсело. Бразилецът опита изстрел със странична ножица, но изпрати топката в ръката си.

Така за четвърти път в последните шест години двубоят за Суперкупата на Европа стигна до продължения. Те започнаха с по-активна игра на „Реал“. Шампионите на Европа установиха натиск, но защитата на „Атлетико“ се справяше уверено с честите центрирания на съперника.

В 99-ата минута тимът на Диего Симеоне нанесе решаващ удар след поредната груба грешка в защитата на „Реал“. Варан загуби по нелеп начин топката. Томас Партей я отне и центрира около точката на дузпата, откъдето Саул Нигес направи безпомощен Навас със страхотен изстрел с левия крак от воле.

Четири минути по-късно „дюшекчиите“ довършиха съперника с четвърто попадение. Коста се пребори с Карвахал, задържа добре топката и комбинира с Витоло. Последва отличен пас към Коке, който с едно докосване намери долния десен ъгъл на Навас за 4:2.

"Атлетико" вдигна Суперкупата на Европа след голов спектакъл с "Реал"
Снимка: Reuters

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук