Афганистан е криза за България, сравнима с тази с COVID-19

0
71

Темата свързана с националната сигурност, породена от конфликти в региона на Афганистан, Иран, Ирак и Либия, никога не е слизала от дневния ред. По същия начин стоят нещата и по темата за мигрантска вълна. Въпросът, който следва да бъде зададен обаче е – защо трябва тази миграция да бъде поощрявана, след като е много по-важно тези хора да останат в Афганистан. Години наред са били наливани средства за обучение на армията, на полицията, да се създаде административен апарат, който е управляван от хора, които знаят как той работи. В един момент се оказва, че 50 – 60 000 души успяват да завладеят в рамките на седмици цялата страна все едно нищо от направеното през последните 20 години не е имало значение. Трябва да се замислим дали няма колаборатори, които са сключвали сделки с талибаните, вместо да изпълняват задълженията, за които са били назначени. Това заяви Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, преподавател в НБУ, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Имаме една сложна обстановка в една сложна държава, като се имат предвид всичките знания, които имаме исторически какво представлява този регион, както и самият Афганистан.”, допълни той.

Тихомир Стойчев смята, че САЩ водят непрекъснати преговори с талибаните, което той определя като правилна стратегия. Стойчев е на мнение, че такива разговори трябва да се водят постоянно, за да се види какво искат талибаните и какво възнамеряват да направят в своята държава.

„Талибаните се опитват да ни убедят, че те са се променили, че те на са същите хора, които са управлявали през 90-те години, те ще подкрепят правата на жените, няма да има реваншизъм и т.н.“

Въпреки обещанията на талибанското движение, Стойчев заяви, че постоянно се получава информация, че те преследват хора, които са били част американската администрация в Афганистан или на държавна работа. Това е едната част от проблема – възможността талибаните да лъжат. В желанието си да бъдат признати като легитимни управляващи те са способни да обещаят всичко, но е напълно възможно и да се отметнат от обещаното не след дълго. По-належащото като казус, посочи Тихомир Стойчев, е да се разбере дали има активизиране на терористичните организации като Ал-Кайда, Ислямска държава, Боко Харам и други подобни групировки. Не е тайна, че талибаните поддържат връзка с такива радикални групи и завладяната територия на Афганистан дава перфектно поле за създаване на клетки на тези организации, а да не говорим за всичките оръжия, оставени от коалиционните сили, които терористите могат да придобият.

Тихомир Стойчев посочи, че ако се направи анализ на самата мигрантска вълна, която се очаква да дойде, ще видим, че тя главно се състои от млади мъже. Причините за тези феномен могат да бъдат многобройни.

“Ще изпишем няколко страници текст, ако тръгнем да спекулираме защо толкова много млади мъже идват към Европа.”

Най-елементарната причина е по-добрият стандарт на живот в европейските държави. Не трябва да изключваме обаче възможността сред мигрантите да има хора, които са част от групировките и тяхната цел е да създадат клетки на определени места из Западна Европа.

“Ислямска държава през 2015 г. показа огромен капацитет за това да създава терористични клетки на определени места.”

Стойчев е на мнение, че в момента в Народното събрание се губи време, в което се имитира някаква дейност, която касае националната сигурност. Той посочи, че кризата с COVID-19 е била точно толкова сериозна заплаха за националната сигурност, колкото и Афганистан. По време на първите вълни на пандемията е имало ситуационен щаб, който е от експерти, способни да се справят със ситуацията. Кризата в Афганистан изисква същото.

Като експерт по националната сигурност Тихомир Стойчев посочи, че България има над 150 стратегии за отбрана и актуализирана Стратегия за националната сигурност. Той акцентира на това, че не е нужно да се измисля нищо ново, което тепърва да бъде прилагано.

“Консултативният съвет за национална сигурност не беше заседавал от 1 година преди последното събиране. Съвета за сигурност при Министерски съвет не заседава нито веднъж при предишното управление, сега при служебното правителство се забелязва същото.”

Стойчев посочи, че именно от тези висши органи за национална сигурност се тръгва надолу и се активизират всички разузнавателни служби. България трябва да се възползва от информация и познания, които не идват само от евроатлантическата общност, но и от държави като Русия, Азербайджан и Казахстан, които са много по-близо до епицентъра на проблема.

Друг проблем, на който гостът акцентира, е, че международната общност не се е постарала да разбере през всичките години какво искат точно ислямистките организации там – муджахидини, талибани, терористи и всякакви други групи. Според Стойчев вместо реално разузнаване се води пропагандна война, която не дава точни и ясни отговори, а това води до невъзможност да се вземат адекватни мерки за сигурност. Той смята, че бъдеща мигрантска вълна може да послужи като геополитически лост за влияние на Ердоган, един вид наградата за него, чрез която той ще може да извива ръцете на Европа. Не е ясно все още обаче дали Турция има капацитета да поеме още имигранти.

„Съседните на Афганистан държави са много по-благоприятни за мигрантите, не знам защо постоянно се говори, че в Европа ще им бъде много хубав животът.”

Гостът каза в ефира на “Бизнес старт”, че има необходимост да се почерпи от опита на експерти, които са били в Афганистан и са писали научни статии, публикации и книги за тази държава и знаят нейните характеристики. Ако международната общност се възползва от тези хора, но освен това ги и култивира и задържи като потенциал, то ще има възможност техните знания да се използват, когато Афганистан реши все пак да си стъпи на краката, което неминуемо ще стане в един момент. За Стойчев е необяснимо защо няма никаква връзка между България и турските служби, които са с огромни възможности и със сигурност са много по-наясно за реалната ситуация.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук