Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

0
1910

Африканска чума по свинете се приближава към България. Това зави в ефира на БНТ министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов. Той обясни, че заболяването е на около 150-160 км от границата ни.

„Започва много сериозно да се притесняваме, но и да работим по темата африканска чума по свинете, тъй като самата болест вече наближава към България. До преди няколко месеца тя беше в северните гранични зони на Румъния, но вече е наблизо на около 150-160 км от България, така че тук ще трябва да предприемем доста превантивни мерки и ще трябва да запозная с мерките, някои от тях са доста ресурсоемки“, разтревожен е земеделският министър.

Болестта може да се пренесе с пресни колбаси, обясни министър Порожанов. Те биха могли да влязат в България, пренасяни от туристи от заразени райони като Молдова, Украйна, Румъния.

Сред мерките, които се предприемат, е изземването на всякаква храна, която идва от заразени гранични пунктове, обясни Порожанов.

Дивите свие също могат да бъдат източник на болестта.

Над 1 милион яйца ще бъдат унищожени заради опасността от птичи грип в Добричко. Яйцата са от фермата със заразени кокошки в Добричко и са в търговската мрежа към момента, предстои да бъдат изтеглени.

„Самото изтегляне се налага поради това да не се разпространява болестта.Тя не е опасна за здравето на хората и вчера по различни медии медицински експерти обясниха този процес, така че за съжаление птичият грип вече втора година е проблем за птицевъдни ферми“, изтъкна Порожанов.

Четири са огнищата на птичи грип в страната от началото на годината. Порожанов очаква да се появят още огнища на заразата. Много по-сериозни ще трябва да бъдат мерките, които да се предприемат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук