Баба Дора, чийто сълзи трогнаха цяла България: Да стане Индже войвода и да поведе пак народа… (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
5845

Продължават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестират през последните дни с искания за подкрепа от страна на държавата. Появи се и чума по животните в района на Странджа.

Хиляди животни бяха евтаназирани заради заболяването. Стопани остават без добитъка си, не спират страховете, че кризата може да се разрасне. В същото време пострадалите хора имат много въпроси към ветеринарните власти.

Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. На място в село Шарково, Ямболско, са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на дребните преживни.

На този фон историята на баба Дора, която обиколи социалните мрежи, трогна цяла България.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:

Eвтаназирането в село Шарково

Който желае, нека сподели!Днес започна евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково. Възрастни хора, дали живота си за България, днес даваха животните си, за да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта.Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят. А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни.В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма. Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък. Акцията по евтаназиране ще продължи и утре.Предлагаме ви ексклузивни кадри, които заснехме на 13 юли в с. Шарково.***На 12 юли, докато животновъди протестираха с блокада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и полицаите изпълниха получените заповеди. Те са преминали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново. Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката мъка на хората.

Публикувахте от Radio 999 BG в Петък, 13 юли 2018 г.

Хиляди хора хора споделяха и споделят снимки и видео във Facebook, на които се вижда страданието на възрастната жена, която гледа на своите козички като на собствени деца. Баба Дора дори нарича всяко от животните с име.

Жената през сълзи разказва пред регионалното радио „999“, че няма да разреши евтаназията на своите 30 кози и ярета и би легнала до тях, ако се наложи, за да спре властите.

Баба Дора е категорична, че в нейното стопанство зараза няма и си задава въпроса защо не лекуват животните, а се предприемат най-крайните мерки – за умъртвяването им. В отчаянието си жената призовава хората да застанат до нея и да я подкрепят в този труден момент.

Снимка/източник…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук