Бавните обществени поръчки – огромен проблем за служителите на МВР (СНИМКИ)

0
6497

Обществената поръчка за каските би трябвало да е обществено достояние. Това коментира за „Нюз.bg“ председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

Припомняме, според анализ на Антикорупционния фонд цената на една полицейска каска не надвишава 150 – 200 долара, а обявената обществена поръчка е за полицейска каска на стойност 1 000 лв.

Проверка се извършва от Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата.

Попов бе категоричен, че няма идея колко може да струва и колко струва една каска. „Нямам идея и няма как да имаме в момента, защото не се занимаваме с това в момента. Обществената поръчка би трябвало и да е обществено достояние – там би трябвало да са изложени и спецификациите – на какво точно би трябвало да отговаря полицейската каска“, коментира Попов.

По думите му сигурно има разлика, подобно на бронежилетките – дали е противоударна, дали е противокуршумна.

На въпрос, свързан с начина на провеждане на обществени поръчки, Попов коментира: „Законът за обществените поръчки, който би трябвало да слага някаква бариера пред евентуални корупционни практики, заедно с товастрашно затруднява живота на колегите и веднага ще ви кажа защо: Обявяват обществена поръчка за някакъв елемент от оборудването – дали ще е каска, дали ще са обувки, дали ще е облекло или някаква друга техника, няма никакво значение, само че ако нещата в рамките на този конкурс се проточат до максималните си срокове, най-вероятно тази поръчка ще приключи и ще имате готов продукт след повече от година, година и половина, ако изобщо успее да приключи и не бъде отменена. Това е наистина жесток проблем“, коментира Попов.

Председателят на МВР синдиката заяви и че СФСМВР ще предложи промени на ръководството на МВР. 

„Нищо против някои практики, но от друга страна някои срокове стават просто непосилни за колегите“, коментира още той.

Изображение 349149

Изображение 349148

Изображение 349151

Изображение 349147

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук