Байдън праща US войски в България пламне ли война между Русия и Украйна! Ето защо

0
140
В случай на инвазия американски войски ще бъдат изпратени в страните от източния фланг на НАТО (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония), заяви Джо Байдън

Съединените щати възнамеряват да изпратят войските си не в Украйна, а в съседни страни от НАТО в случай на предполагаемо възможно нашествие на Русия. Това обяви в събота президентът на САЩ Джо Байдън, отговаряйки на въпроси на журналисти в Уилмингтън, Делауеър, където прекарва почивните дни, предават чуждестранни медии, цитирани от Фокус Нюз.

Държавният глава беше попитан защо е решил да се откаже от идеята за разполагане на американски войски в Украйна в случай на инвазия на Руската федерация. „Това никога не е разглеждано“, отговори президентът. „И готови ли сте да изпратите американски войски на война в Украйна, за да се бият с Русия на бойното поле?“ — попита президентът.

По време на онлайн среща на високо равнище той разкри, че на онлайн среща на върха той е казал на руския лидер Владимир Путин, че в случай на инвазия американски войски ще бъдат изпратени в страните от Букурещката девететка (B9), разположени на източния фланг на НАТО (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония).

„Ще трябва да изпратим повече американски и натовски войски на източния фланг, B9 – всички онези страни от НАТО, за които имаме свещено задължение да ги защитим от всяка атака на Русия“, заяви американският лидер.

В същото време той добави, че САЩ „ще продължат да предоставят на украинския народ отбранителни способности“, без да уточнява техния характер.

Икономически последици
Байдън повтори, че в разговора си с руския държавен глава той е посочил разрушителните икономически последици за Руската федерация от потенциално руско нашествие в Украйна. „Казах абсолютно ясно на президента Путин, че ако той нахлуе в Украйна, икономическите последици за неговата икономика ще бъдат опустошителни“, каза Байдън.

„Въздействието на всичко това върху Русия, отношението, начина, по който останалият свят гледа на Русия, ще се промени значително. Вие ще платите ужасна цена“, добави Байдън, визирайки разговора си с руския лидер.

Путин и Байдън проведоха разговор чрез видеовръзка на 7 декември, който продължи два часа. Преобладаваща тема беше ситуацията около Украйна. Лидерите обсъдиха също двустранните отношения, киберсигурността и иранското ядрено споразумение.

БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук