Банов: Царските конюшни са под закрила

0
2053

Царските конюшни най-вероятно ще бъдат със статут на обект от национално значение. Това коментира министърът на културата Боил Банов пред журналисти преди подписване на споразумението за партньорство с образователното министерство за включването на музеите като образователно пространство на учениците в страната.

„Трябва да започнем активно да учим нашите деца, които са бъдещите бизнесмени, които ще закупуват такива имоти, що е това културно наследство. Колко е важно то за съществуването ни, колко е важно то за бъдещето ни, не просто за миналото, не просто спомен, така че това, което правим в момента е много по-реално от всичко друго“, заяви Банов.

Министърът очаква решението на института за опазване на културните ценности след 15-ти август.

Министър Банов бе категоричен, че към този момент Царските конюшни са под закрилата на Закона за културно наследство. „Тя е същата закрила, която ще даде и статута. Статутът сам по себе си на културна ценност е едно отношение на държавата към определени обекти. Той няма да промени границите и режимите“, обясни министърът. По думите му даването на статута за културна ценност дава повече възможности и на собствениците да търсят инвестиции по програми и проекти. Министър Банов уточни, че охранителни режими не означава, че с даването на статут на културна ценност, там ще наредим- милиционер, учител, милиционер учител да ги пази.

„Няма как да стане това нещо и не е това смисълът на закона. Законът обаче ясно казва какво може и какво не може в такива обекти“, коментира министър Банов.

Той бе категоричен, че по нашето законодателство дали една сграда ще се събори или ще изгори, тя трябва да се възстанови по същия начин, както е изглеждала, със същите идентични материали.

Той обясни защо не може да се тълкуват действията му като забавяне.

„Когато искаш да направиш една процедура – така защото после да няма хипотези на отмяна, когато си гарантирал през други процедури и през подробния устройствен план, че тази сграда не може да се превърне в нищо друго, освен това, което е, ние не можем да говорим за забавяне“, допълни Банов.

На въпрос, очаква ли до 15- ти август, когато ще се вземе решение за статута собствеността на всички части от имота да бъде установена, министър Банов заяви: „Не. Тя е толкова объркана във времето, толкова е отдавана, преотдавана от областни управители на различни учреждения, взимана е връщана е, не са си вадили някои актове“.

По думите му намесата на агресивни собственици, купили и разделили земята от имотите, допълнително усложнява нещата. Много дела има по повод собствеността, посочи Банов. много дела има там.

„Знаете, че министър-председателят уволни един областен управител заради тази каша. Важното за нас и за обществото е, че независимо от имотните каши, създадени там – този обект се е охранявал и ще се охранява“, посочи Боил Банов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук