Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу ОПГ „СоросоГниди“

0
1575

Лидерът на „Презареди БГ” Николай Бареков сезира Главна прокуратура за организираната престъпна група „Соросогниди”

Депозираният сигнал разкрива как фирми, близки до бизнесмена Иво Прокопиев, са източили ДДС в особено големи размери.

В ръководните органи на фирмите, чрез които са осъществявани схемите и е ощетяван държавният бюджет, отново присъстват имената на свързани с медийния олигарх лица. Сред тях са дясната ръка на Иво Прокопиев и член на Контролния орган на партията на Христо Иванов „Да, България” Юри Катанов и бившата секретарка на бизнесмена Десислава Недкова.

Фирми на кредитния милионер Иво Прокопиев са замесени в схемата за източване на ДДС, доказано с ревизионен акт от НАП и решение на Върховния административен съд, става явно от сигнала. Контролирани от него дружества са сключвали фиктивни договори за услуги на завишени цени и са ползвали неправомерно данъчен кредит, който са осъдени да връщат с влязла в сила присъда.

В документа се посочва, че престъпната схема се е осъществила между три дружества. Основната фирма-участник в данъчната измама е „Индустриална зона Варна Запад“ ЕООД, контролирана от „Алфа финанс холдинг” АД на Прокопиев. Управител на дружеството и понастоящем е секретарката му Десислава Недкова.  През януари 2009 година то сключва договор за консултации на стойност 600 хиляди лева със „Сисмемконсулт“ ЕООД. Дружеството е на Георги Сотиров, който заедно с Красимир Георгиев и Едуард Манукян е съдружник в друга скандална фирма от енергийния бранш – близката до Румен Овчаров „Фронтиер“.

Консултантският договор е за проучване на възможности за инвестиране във възобновяеми източници край Девня. Още преди да е получен резултатът от него обаче, фирмата „Индустриален парк Варна Запад“ ЕООД, зад която стои Прокопиев, вече е сключила договор за проектиране на фотоволтаичната централа с третата фирма, която участва в схемата – „Соларпро“ АД, чийто основен акционер е отново свързаното с олигарха дружество „Алфа Финанс Холдинг“ АД. Справка в Търговския регистър показва, че в съвета на директорите на „Соларпро” АД е дясната ръка на Прокопиев  Юри Катанов, който понастоящем е част от ръководния орган на партията на Христо Иванов, пише в сигнала си Бареков.

Така преди доклада на консултанта („Системконсулт” ЕООД) да е факт, „Индустриална зона Варна Запад” ЕООД вече реализира проекта си, от което следва, че  получените услуги не са използвани за целите на извършваните от лицето облагаеми доставки. Преди това обаче от фирмата осчетоводяват скандалния договор на стойност 600 000 лева като разход за дейността си и по този начин източват от държавата 120 000 лв  ДДС, се посочва в документа.

Следва експертната оценка на НАП. Според нея договорът е фиктивен и не следва да е на стойност повече 100 000 лева. Така контролираното от Прокопиев дружество иска и получава от държавния бюджет 120 хиляди лева данъчен кредит , вместо 20 000 лв. Криминалната сделка е разкрита, след като „Индустриална зона Варна Запад“ подава искане за възстановяване на ДДС в размер на 120 хил.

След като НАП разкрива измамата, започват насрещни проверки и на консултанта „Системконсулт“ ЕООД.  Оказва се, че от платените по договор 600 хиляди лева са се възползвали близки до основните участници лица, на които по граждански договори са възложени фиктивните анализи за нуждите на свързаната с Иво Прокопиев  „Индустриален парк Варна Запад” ЕООД. Според проверката на приходния органконсултантът на Прокопиев („Системконсулт” ЕООД) реализира сделка като срещу 42 хиляди лева разход по граждански договори получава 600 000 лева  или 15 000 % печалба от „Индустриален парк Варна Запад” ЕООД.

Изводът от проверката е, че проучването, за което уж са платени 600 000 лева и възстановени 120 000 лева обратно, няма как да намери приложение във вече започнатия проект. Освен това документацията ,предоставена от „Системконсулт“ ЕООД на „Индустриална зона Варна Запад“ ЕООД, не може да се ползва за облагаеми доставки, защото те нямат икономическа изгода от него. Така се стига през месец юли 2010 година до ревизионния акт, с който НАП – Варна не признава правото на данъчен кредит  „Индустриална зона Варна Запад“ ЕООД в размер на 120 000 лева (20 % от стойността на консултантския договор на стойност 600 000 лв), уточнява Бареков.

Дружеството е обжалвало акта на НАП пред съда във Варна и той е отменен, става ясно от снигнала. Върховният административен съд обаче взема окончателно решение на 31 юли 2012 – осъжда „Индустриална зона Варна Запад“ ЕООД да върне на държавата неправомерно изтеглената сума ДДС. Междувременно обаче, с цел  да бъде избегнато събирането на съответните публични задължения, „борците за правосъдие” прехвърлят основната фирма-участник в данъчната измама на кипърска офшорка.  Така от държавата са източени  100 000 лева , а отговорните за измамата лица остават безнаказани.

Бареков  настоява да се извърши незабавна проверка дали има данни за извършени престъпления от страна на близките до Иво Прокопиев фирми и ако това е така, да се предприемат необходимите законови действия. /Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук