Бареков иска баланс между опазването на климата и политическата независимост на ЕС

0
1260

Как да формулираме баланса между опазването на климата и спазването на политическата независимост на Европейския съюз от трети страни? Такъв въпрос отправи евродепутатът от ЕКР и член на Комисията по енергетика в Европарламента Николай Бареков към комисаря по енергетика Мигел Ариас Канете. Европейският комисар присъства на дебата относно изпълнението на Директивата за възобновяеми енергийни източници по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

„Г-н Комисар, добре дошъл, знаете, че оценявам високо Вашата дейност и лично съм разговарял с Вас по тези теми“, обърна се Бареков към комисаря. „Що се отнася до възобновяемата енергия и нисковъглеродните емисии – има и случаи като България“, посочи той и припомни, че страната ни е преизпълнила отдавна процента на енергия от възобновяеми източници. Българският евродепутат обаче подчерта, че това е довело до повишаване на цената на електричеството и до западането на един традиционен за нас отрасъл – въгледобивът. Той призна и че държави, като тези от Източна Европа, обаче изостават в енергийната ефективност

„От друга страна повишаването на процента зелена енергия в микса не реши проблема на най-бедната държава-членка в Европейския съюз – нашата енергийна зависимост от Русия“, съобщи българският евродепутат и уточни, че унищожаването на въгледобивната индустрия е направило България още по-зависима от Русия. „Вместо  твърдо гориво  собствено производство или внос от Украйна, внасяме повече газ само от един източник“, изтъкна той и добави, че дори въпросът със спирането на „Южен поток“ не е решило проблема.

„Г-н Комисар Канете, Вие и Европейската комисия разбирате отлично нашия проблем, но как да формулираме баланса между опазването на климата и спазването на политическата независимост на ЕС от трети страни – това е основният ми въпрос“, посочи в заключение Бареков.

Комисар Канете от своя страна определи дебата в ЕП като изключително конструктивен и обеща Комисията да чуе призива на евродепутатите и да подеме съответните инициативи.

„Искаме наистина да се заемем с това да решим проблема с глобалното затопляне, да запазим затоплянето под 2 градуса. Трябва обаче да положим много усилия за постигането на тези цели и съответно да произвеждаме енергия по нов начин – чрез повече енергийна ефективност и чрез използването на възобновяеми източници. Тези две политики работят добре и трябва да се прилагат заедно“, посочи комисарят.

Припомняйки, че за разлика от миналото, когато е имало национални задължителни цели, през октомври 2014 г. на Съвета са взети други решения – за общи цели, Канете посочи, че сега трябва да изпълним своите задължения и да предвидим законодателство с цел постигане целите от Париж. „Първо трябва да създадем пазар за електричеството, който да може да абсорбира енергията от възобновяеми източници – ако няма такъв потенциал, ако няма достатъчно интерконектори, няма как да успеем“, посочи той.

На следващо място комисарят постави създаването на законодателство  за възобновяемите източници, което да е категорично, да има стимули за държавите членки, да се дадат стимули за нови технологии. „Знаете че 60% от патентите за възобновяема енергия са в ЕС – трябва да се запази това лидерство. Трябва обаче да има и амбициозно управление за постигането на целите. Много държави са на правилния път, вярно е че трябва да положат допълнителни усилия, но за 2020 г. сме на правилен път. За 2030 г. обаче трябва да положим много повече усилия и да имаме нова рамка, тъй като вече нямаме национални задължителни цели“, каза още комисар Канете.

В заключение той изрази увереност, че Европейската комисия и Европейският парламент  ще работят в добро сътрудничество.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук