Бат Сали се размина само с 3 хил. лв. глоба за хулиганство

0
1851

Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че наказанието на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, известен с прякора си Бат Сали, за хулиганство и противозаконно възпрепятстване на полицията трябва да е глоба от 3 хил. лв. Делото стига до последната съдебна инстанция след жалба на подсъдимия.Върховните магистрати не са съгласни, че Бат Сали е възпрепятствал служители на МВР да изпълнят задълженията си, информира пресцентърът на съда. Така с решението си ВКС отменя присъдата на Софийския апелативен съд (САС) през лятото на миналата година, с която на Методиев бе наложена 6-годишно условно наказание и „обществено порицание“. Преди това – в началото на 2017 г., градският съд наложи шест месеца условно и глоба от 3000 лв. на Бат Сали.

По другото обвинение – за хулиганство, върховните магистрати смятат, че бившият депутат трябва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административна глоба в размер на 3 хил. лв.

„Въззивният съд незаконосъобразно е приел, че с поведението си деецът е попречил противозаконно на орган на властта да изпълни задълженията си. Изложените в тази насока съображения от мотивите на атакуваната присъда са изведени в разрез с практиката на ВКС“, аргументират се върховните магистрати. Те подчертават, че не всяко неподчинение на разпореждане на орган на власт съставлява противозаконно пречене на изпълнението на задълженията му.

Противозаконното възпрепятстване на полицията

Допълват, че съдебната практика ясно разграничава престъплението по Наказателния кодекс от аналогичното административно нарушение в Закона за движението по пътищата. В съдебното решение се подчертава, че отказът на Методиев да преустанови движението си след подаден сигнал със стоппалка не е бил съпроводен с бягство, преследване, последващо укриване, съпротива или каквито и да е други целенасочени действия, ориентирани към укриване на самоличността му и умишлено препятстване на компетентните органи да му съставят акт за установеното административно нарушение. „Противозаконното препятстване може да се реализира преди или по време на изпълнението на задълженията на органа на власт. В случая подсъдимият Методиев се е върнал на временния контролно-пропускателен пункт, когато полицейски служител вече бил приключил със съставянето на акт за установяване на административно нарушение (липса на документ за самоличност) на футболист от футболния отбор на Самоков“, посочва още ВКС.

Хулиганство

„Конкретиката на инкриминираната проява недвусмислено я характеризира като непристойна: посегателството срещу реда и общественото спокойствие е било осъществено от подсъдимия Методиев чрез редица агресивни и демонстративни действия – подсъдимият парадирал с качеството си на народен представител, размахвайки служебната си карта; търсел обяснение от полицаите защо съставят актове на „неговите хора“; искал от тях отчет какво правят и защо спират автомобили; отправял към полицейските служители груби реплики, настоявал да му представят актовете, които били съставени до момента и доказателства за какво били съставени; заплашвал ги с уволнение и пр.“, се казва още в решението на ВКС.

Според съдебния състав такова поведение без съмнение представлява грубо незачитане на установения в държавата порядък и демонстрира явно неуважение към личността и нейните охранявани права, както и към длъжностното качество на служителите на полицията. „Дори само произнесените реплики (…) красноречиво илюстрират недопустимия в едно цивилизовано общество маниер на отнасяне от страна на самозабравил се, облечен във власт човек, който с чувство на безнаказаност и без задръжки си е позволил да погазва достойнството на други хора, при това в качеството им на органи на властта.“

Върховните магистрати посочват обаче, че предвидените за това престъпление наказания, както и обстоятелствата, че подсъдимият не е бил осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност преди, а от деянието не са причинени имуществени вреди, обуславят нуждата от налагане само на глоба спрямо Методиев.

Според обвинението на 1 май 2016 г., докато пътувал с кола към Костенец, Бат Сали предприел забраненото тройно изпреварване, не спрял на полицейски сигнал, а после опитал да окаже натиск върху шефа на районното управление и да осуети проверка на микробус с футболисти от футболния отбор на ромите от Самоков. Освен това се върнал при полицейския патрул и с депутатска карта заплашвал служителите на МВР със: „…ще ви уволня и след три дена ще се видим цивилни“.

През септември 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тогавашния народен представител, който сам се отказа от имунитета си малко преди това.

/дневник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук