Бедстващ щъркел се приюти на комина на старата баня в шуменския квартал Дивдядово

0
821

В най-лютия студ днес след обяд щъркел се появил и се настанил в гнездото на комина на старата баня в кв. Дивдядово, казаха хора от квартала , които се притесняват, че птицата няма да оцелее.

Припомняме, че от десетилетия на този комин живеят двойка щъркели, които тук отглеждат потомството си. Сградата на старата баня не е обитаема, но коминът просто не е съборен заради традицията тук да се приютява семейството щъркели.

„Предполагаме, че птицата е възрастна, не е успяла да тръгна с ятото за топлите страни през есента” казаха от РИОСВ, които ден преди това правили вече опит с помощта на спасители от шуменската пожарна е и от „Енерго-Про” да я хванат.

„Щъркелът е жизнен, смятаме, че ще оцелее”, казаха от там. На три места птицата се появявала в Шумен от началото на снеговалежа. Те имали сигнали от граждани, които разтревожени им се обаждали. Екоинспекторите смятат, че става въпрос за един и същи щъркел.

В понеделник около 18,30 часа направили опит да го хванат. Той бил кацнал на ел. стълб на ул. „Генерал Скобелев” в Шумен. Като се доближила вишката на енергото до него, той излетял. Граждани след това се обаждали, че във вторник са го видели на ул. „Софийско шосе”, а после до кафене „Бадема”.

„Предполагаме се , че същата днес е отишла в кв Дивдядово”, казаха от операторите на зеления телефон на РИОСВ./24часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук