БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ! Вятърът помете страната

0
3240

Общините Карлово и Смолян обявиха бедствено положение заради ураганния вятър.

Той остави къща  без покрив в смолянския квартал Райково, събори множество дървета, прекъсна електрозахранването в десетки смолянски села. Има закъсали шофьори в преспите по пътя за село Мугла, каза заместник-кметът на Смолян Марияна Цекова.

На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър –  за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали пътни знаци и дървета, съобщи и заместник областният управител на Смолян Адриян Петров.

70 процента от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, целият онзи район там. Няма захранване също тук в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла. Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места, а в града също имаме нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър.

Община Смолян предупреждава хората да не излизат от домовете си, защото се очаква поривите на вятъра да са  много силни – 65 км в час. Лифтовете в Пампорово – Мечи чал днес не работят заради бурния вятър и ски зоната е затворена, информират от Планинската спасителна служба.  Ски зоната в Банско е затворена, заради силния вятър. Движението на автомобили по пътя Якоруда – Велинград в района на Юндола е затруднено от паднали дървета.

Паднал билборд затрудни за кратко движението през прохода Предел. 

В Клисура, силният вятър е прекъснал електрозахранването, което е причина днес да е неучебен ден за учениците от града, съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов и уточни каква е обстановката в Община Карлово:

Има поражения на някои сгради, няма пострадали. В кв. „Сушица“, който е част от Карлово, възстановиха  електрозахранването. Частично е отнесен покривът на едно от училищата, само че не на цялото училище, а на хранителния блок на единия корпус. В момента работи Комисията по бедствия и аварии, която описва щетите. Отстраняваме клони на дървета, които са паднали. Пътища няма затворени, но ако се наложи ще има допълнителна обработка против заледяване на един общински път Розино-Слатина. Основните пътища са проходими.

Усложнена е пътната обстановка в област Добрич заради силния вятър и снегонавяванията. Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна – Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили.

90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване. 90 села в областта са без ток. 

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в района на с. Любен Каравелово посока Добрич, което затруднява допълнително пътната обстановка. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК „Албена“, съобщи БНР.

Временно е затворен за движение пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам. Затворен остава и пътят Добрич-Варна. Граждани сигнализират, че вече повече от три часа са блокирани на пътя между Добрич и Варна. Десетки са закъсалите автомобили и на пътя от Добрич за Генерал Тошево, там има и закъсал автобус, който е препречил пътното платно.

От Областния съвет за сигурност информират, че на места навяванията на пътните настилки са от 2 до 4 метра. Изпратени са допълнителни машини за разчистването и осигуряването на проходимостта. Нарушено е и водоподаването, тъй като всички помпени станции са останали без ток.

Ограничено  е движението в посока Габрово по пътя Казанлък – Габрово през проход „Шипка“ поради снеговалеж и снегонавявания.

Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и от между селата Шейново и Ясеново. В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън – Хаджидимитрово – Шейново.

Пътят за Бузлуджа е непроходим.

На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места със силни пориви.

Пристанище „Варна“ е затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик.

Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.

Временно е ограничено движението по пътя Кичево – Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър.

Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч. Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково – Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от пресцентъра на Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета. 

Четири квартала в Хасково са без вода, заради скъсан от силния вятър електропровод, захранващ помпена станция в града.

Вятърът остави без ток населени места и в общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Роман. Пристанище Бургас също е затворено.

В Пловдив са постъпили сигнали за паднали дървета и клони. Причинени са щети на 7 автомобила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук