Безбожно скъпо: Бензинът гони 3 лв. за литър?

0
144

Продължава покачването на цените на горивата у нас. Само за ден средната цена се повиши с между 0, 01 и 0,03 лв. за литър.

На годишна база към днешна дата масовият бензин А 95 е поскъпнал с 0,60 лв. и се търгува средно за 2,50 лв./л.

Малко повече се е вдигнала цената на литър дизел. От 1,90 лв., сега суровината се търгува за близо 2,60 лв. Увеличението е с 0,67 лв.

А ако за литър газ през февруари миналата година сме плащали под 1 лев, то при зареждане на автомобила днес средната цена е 1,40 лв.  Повишението е с около 0,50 лв. за литър.

Най-силно поскъпването на горивата усещат шофьорите с коли на метан. От 1,32 лв. миналия февруари, цената за литър метан сега е 2,82 лв. Поскъпването е с 1,50 лв.

Експерти вече прогнозират – цената на масовия бензин може и да достигне 3 лева за литър.

„Ако цените надминат 110-115$ за барел, със сигурност ще достигнем до стойности около 3 лв. Ситуация, която е провокирана от това, което се случва в Украйна. Има напрежение там. Пазарът се притеснява от намаляване на доставките. 12% от световната търговия с петрол е руска, около 60% от доставките за Европа също са с руски произход. България също доставя един сериозен процент руски горива – със сигурност това е над половината. Не считам, че ще има проблем с доставките. Поне досега няма подобни индикации“, посочи главният юрист на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук