БЕЗСИЛНИ: ГЕРБ дава правата на МВР на частните охранители

0
1069

Частните охранители  вече ще охраняват населените места в България, стана ясно след окончателното приемане в парламента на Закона за частната охранителна дейност,

Охранителните фирми ще могат да сключват договори с кметове за охрана на цели урбанизирани територии. Всяка фирма ще се сдобие с лиценз, който може да важи за територията на цялата страната или само за дадена област. Документът пък ще им дава право за дейностите „наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули“, пише още в закона.

Именно тези текстове бяха подложени на критика от БСП в закона на ГЕРБ. Според социалистите държавата дава възможност частни охранители и местни власти да изпълняват роли, които би трябвало да се изпълняват от МВР – каквото е охраната на обществения ред и сигурността на гражданите. Тогава от ГЕРБ отрекоха. Какво пише обаче в мотивите към законопроекта, където ГЕРБ признават, че МВР не може да се справи само с осигуряване сигурността на гражданите:

„Както в другите европейски страни, така и у нас сигурността на гражданите – опазването на техния живот, здраве и имущество, е задача, с която не биха могли да се справят само правоохранителните органи. Ролята на частния охранителен сектор все повече се повишава. Обществото се нуждае все повече от услугата на частните охранителни търговски дружества.“

Издаването на лицензите за частните охранители ще става по правила, уточнени в бъдеща наредба на МВР. Как точно ще бъдат избирани фирмите, с които кметове да сключват договори засега не е ясно. Според законодателството за целта би трябвало да се организират обществени поръчки, ако стойността на договора е над определения в закона праг.

Според новия закон лицензите ще се издаван без срок.

Законът предвижда още частните охранители  да са въоръжени или невъоръжени, като въоръжената охрана ще трябва да спазва изискванията на Закона за оръжията и боеприпасите. При осъществяване на дейностите могат да бъдат използвани също физическа сила, помощни и технически средства в случаите и при условията, посочени в този закон.

Частните охранители още ще имат право да използват физическа сила, само когато това е абсолютно необходимо при задържане. Използването на сила ще може да се прилага само „когато не е възможно трудовите задължения да бъдат изпълнени по друг начин“ и трябва да бъде съобразено „с конкретната обстановка, характера на правонарушението и личността на правонарушителя“. „Използващият физическа сила взема всички мерки за опазване на живота и здравето на лицата, срещу които е насочена“, пише още в закона. Гардовете ще имат право и да задържат лица в района на охранявания от тях обект. При задържане или при самоотбрана гардовете могат да ползват и помощни технически средства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук