Без високи токчета и прекалено къси поли в Софийския районен съд

0
771

Съдийките в Софийския районен съд (СРС) нямат право да носят високи токчета, прекалено къси поли, изрязани или прозрачни блузи. Това става ясно от заповед на председателя на СРС Методи Лалов.

Заповедта е от днес и влиза в сила на 14 януари за съдебни служители, държавни съдебни изпълнители и съдии по вписанията.

Сред изискванията е записано съдиите и служителите в съда да са с чисти и изгладени дрехи, без видими петна, но и без акцент върху надписи и украси. Лалов разрешава магистратите да носят дънки на работа, но тъмни и с класическа кройка. В никакъв случай съдия не трябва да участва с дънки в открито съдебно заседание, се казва в заповедта.

Джапанки, чехли, маратонки, кубинки и обувки с декорации са категорично забранени. Съдии и служители, които имат татуировки или пиърсинг не бива да ги показват демонстративно.

В заповедта се посочва, че дамите не бива да са с прекалено широки или прекалено тесни дрехи. Полите им не трябва да са по-къси от 5 см над коляното. Като неподходящи са посочват тениски, потници и значително изрязани или прозрачни блузи, такива без ръкав или с гол гръб, както и клинове.

Задължителни с изключение на летните месеци стават чоропогащниците.

Лалов забранява и носенето на обувки с токчета над 7 см. „Подходящ за работната среда е лек грим, умерен и семпъл маникюр и ненатрапчиви като вид, големина и брой аксесоари“, се казва още в заповедта.

За мъжете дрескодът включва дълги панталони, ризи, блузи, сака и жилетки без цветни щампи и ярки цветове. Забранени са тениските, потниците и ризи, които разкриват значителна част от тялото.

За контрола по изпълнение на заповедта ще следят заместниците на Лалов, шефовете на отделения, съдебния администратор, началниците на административни звена, ръководителите на държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук