Без глоби за нарушаване на новата заповед до понеделник

0
107

До понеделник при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът Александър Златанов на пресконференция за актуалната ситуация с COVID-19.

Ново 20! Кацаров: Още днес може да се удължи срока на сертификата за преболедуване

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но ще стане в рамките на деня.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Също така стана ясно, че за поставилите първа доза от ваксината, ще има документ, който да има същата функция на зелен сертификат, докато се постави втората доза.

„Това е практика, която се прилага в много страни. Това не е наша иновация“, подчерта Кацаров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук