Без глоби за хората, които не са посетени от преброители

0
232

Един от петима българи не е бил преброен.

Това е равносметката на преброяването, което приключи на 10 октомври вечерта. Данни на НСИ показват, че са били преброени 5,65 млн. души или около 82% от населението.

Срокът на кампанията беше удължен със седмица заради възникнал проблем с електронната система и отказът на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с коронавируса. Така вместо на 3 октомври, тя приключи вчера.

По-голямата част от хората са се преброили по традиционния начин – с преброител. Очакванията са броят им да се увеличи с обработката на всички анкетни карти. Едва 2,4 млн. души са се преброили онлайн.

От НСИ уточняват, че хората, които не са посетени от преброители няма да бъдат глобявани и допълват, че данните им ще се съберат административно.

Най-много са преброените в Кюстендил – 97%. Следват Русе, Монтана и Перник. София е на първо място по най-малък процент преброено население – 72%.

Въпреки високата активност в някои области, от НСИ признават, че са очаквали по-добър резултат. Причина за това виждат и в хакерската атака на сайта още в първия ден. Другата седмица от Института започват да набавят необходимата информация за непреброените лица. Това ще става чрез различни институции.

Пропуски обаче ще има – основно по въпросите за „здраве“, „етническа група“, „вероизповедание“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук