Без субсидия и 5% неустойка, ако фермер забави проект

0
1331

До 12 месеца трябва да е започнала инвестиция със строителство, до 9 месеца – ако е без

В новите договори по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони има включени клаузи, които да гарантират, че проектите ще бъдат изпълнявани навреме. Така одобрените за субсидия са длъжни да започнат реално инвестицията в срок не по-дълъг от девет месеца от датата на подписване на договора, ако няма строително-монтажни работи (СМР). Изпълнението на проекта трябва да започне до 12 месеца от подписването на договора, ако инвестицията е със СМР.

Бенефициентите трябва да уведомят писмено фонд “Земеделие”, че са започнали инвестициите си. Това става, като представят документ за извършено авансово или частично плащане в размер

не по-малък от

20 на сто от

одобрената

финансова

помощ

Може да се прилагат и издадена фактура за сума над посочения размер, подписани приемно-предавателни протоколи за извършени дейности по проекта на стойност не по-малка от 20-те процента и други.

Документите трябва да бъдат изпратени до разплащателната агенция с придружително писмо в свободен текст, в което изрично да се посочва номерът на договора.

Фонд “Земеделие” ще прекрати едностранно и без предизвестие договора по подмярката в случай, че бенефициентът не започне изпълнението на одобрената инвестиция в определените срокове; не изпълни задължението си да предостави писмено доказателства за начало на инвестицията или те са на стойност по-малка от 20 на сто от одобрената финансова помощ по договор или анекс.

В тези случаи фермерът дължи на фонда обезщетение в размер на полученото по договора плащане, както и неустойка от законната лихва върху получената сума, считано от датата, на която изтича срокът за стартиране на изпълнението на инвестицията. Когато няма извършено плащане по договора, се дължи неустойка от 5% от одобрената субсидия.

Стопаните няма да плащат неустойка, ако до изтичане на шест месеца от сключването на договора по подмярка 4.1 уведомят фонда, че се отказват от помощта и желаят договорът да бъде прекратен.

Досега

близо 260 млн.

лв. е одобрената

субсидия

по подмярка 4.1, като 577 проекта от всички разпределени за обработка заявления за подпомагане вече са със сключени договори. Сумата е 87 на сто от определения със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева бюджет за прием.

Обобщените данни показват, че преобладаващата част от одобрените към момента проектни предложения са насочени изцяло в сектор “Растениевъдство” – 369, или 70% от всички обработени заявления. 27 на сто (142 проекта) са в сектор “Животновъдство”, а останалите 3% ще се изпълняват едновременно в двата сектора.

Субсидията за проектите в сектор “Растениевъдство” е 113 829 892 лв., от които 12%, или 13 936 767 лв. са насочени към приоритетната за подпомагане дейност с направление “Етеричномаслени и медицински култури”. Останалите 88% са безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на дейности по производството на земеделски продукти от сектор “Плодове и зеленчуци”. 21 на сто от одобрените проекти са на стопанства в преход към биологично производство, за което бенефициентите са представили сключени договори за сертификация и контрол или са вече сертифицирани производители на биологични продукти. Финансова помощ в рамките на подмярка 4.1 ще бъде предоставена и за отглеждане на зеленчуци – оранжерийно производство.

68 544 421 лв., или 37 на сто от общия размер на одобрената субсидия са за подпомагане на земеделски производители, чиято дейност е насочена изцяло в сектор “Животновъдството”. Основната част от проектите (55 броя) са за производство на сурово краве мляко, като инвестициите са насочени към достигането на съответния стандарт в областта – технологично обновяване на съществуващи кравеферми, подобряване на сградния фонд, както и към закупуване на земеделска техника за обработка на почвата с цел добив на продукция за покриване на собствените нужди на фермите.

Финансова помощ ще бъде предоставена още за модернизиране на ферми с направление овцевъдство (за мляко и за месо) – 25 броя, птицевъдство (бройлери за угояване и за яйца) – 3, говедовъдство – 2, свиневъдство – 2, и пчеларство – 18, както и за

създаване на

нова щраусова

ферма

Одобрени са проекти и за производство на козе и биволско мляко. Част от одобрените проекти в сектор “Животновъдство” са за производство на биологични продукти, предимно за производство на биопчелен мед.

Земеделските производители, чиято дейност е насочена към смесени сектори – комбинация от растениевъдство и животновъдство, ще получат финансова подкрепа от 2 345 595 лв.

Обработката на заявленията по подмярката продължава, като към момента се разглеждат проекти, оценени с минимум 39 точки./24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук