Без увеличение на възнаграждението: Половината българи – със замразени заплати през новата година

0
540

Половината българи – със замразени заплати през новата година. По-голямата част от работодателите не планират да вдигат възнагражденията на служителите си, показва проучване на Българската стопанска камара, цитирано от Нова тв.

Само една трета от работодателите планират да вдигнат заплатите на служителите си през следващите месеци. В повечето компании обаче възнагражденията няма да се променят и дори ще вървят надолу.

И все пак очакванията са почти половината мениджъри да открият нови работни места, а в една трета от компаниите – нито ще се наемат, нито ще се съкращават хора. Най-търсените кадри през 2016-та ще са IT-специалисти, хотелиери, ресторантьори и оператори в кол центрове.

„Когато в един малък пазар, какъвто е България, много работодатели търсят едни и същи специалисти с едни и същи качества и умения, това неминуемо ще доведе до сътресения”, коментира Надя Василева, директор в компания за наемане на персонал.

И през тази година колко точно работни места ще бъдат открити основно ще зависи от това кои чужди компании ще изнесат част от дейностите си у нас. Най-много наети се очаква да има сред IT-специалистите, административните експерти, барманите, сервитьорите, готвачите, както и сред хората без професионална квалификация.

Компаниите, които са притиснати от дългове и административни проблеми обаче ще трябва да избират. „За предприятия, в които са в текущи финансови затруднения, ще означава влошаване на перспективата и могат да доведат до фалити”, коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

И все пак експертите препоръчват до съкращения да не се стига, ако проблемите са временни, защото по-евтиното ще излезе по-скъпо, ако се наложи отново да ги наемат след време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук