Без фередже и хиджаб: Първата дама на Катар строши традициите (СНИМКИ)

0
2607

Тази стилна майка на 7 деца е сред най-влиятелните жени в света

67

 

 

8

9

Независимо от строгите канони и в ислямския свят има жени, които отправят предизвикателство към многовековните традиции. Втората съпруга на емира на Катар, например, не само захвърли паранджата и хиджаба, но и активно се занимава с политика, поради което и „Форбс” я класира в топ 100 на най-влиятелните жени в света.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е смятана не само за една от най-влиятелните жени в Близкия изток, но и в света, според класацията на Ее Forbes. Шейха Моза бин Насер ал Миснед, без хиджаб и бурка, е втората от трите съпруги на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, майка на седем деца, една от първите дами на планетата, най-стилна и изненадващо силна политическа и социална фигура.

13

14Животът на шейха Моза е история в духа на ориенталските приказки, нещо като „Magnificent Century“, само вместо султан Сюлейман, главен герой е престолонаследникът на Катар, а вместо Хюрем – Моза, дъщеря на виден катарски бизнесмен.

15На 18-годишна възраст Моза се запознава с бъдещия шейх, но не бърза да се омъжи за него, разказва e-zdravey.com. Тя влиза в университета в Катар, в Департамента по психология, а след това учи в престижни американски университети. И чак след това се женят. През първите години от брачния живот Моза, която е наречена „Сивият кардинал“ на Персийския залив, се отдава на децата си. 19

По това време Катар не е толкова влиятелна страна в арабския свят, както е днес. Ситуацията се променя през 1995 година. Тогава съпругът на Моза прави безкръвен преврат и завладява властта в страната след свалянето на баща му. Превратът е подкрепен от англо-саксонския свят благодарение на петролния и газовия сектор.

Шейха Моза отговаря за хуманитарни и благотворителни програми и все повече се появява в обществото в зашеметяващи рокли от водещите в света модни къщи.
Моза е прогресивна жена в поведението и облеклото си и няма и намек за истинската ситуация в Катар, където жените ходят с бурки (черни рокли до пода), забрадки или никаб (черни забрадки, които покриват цялото лице с тесен процеп за очите), както и другаде в арабския свят. Моза е само с тюрбан, а в свободното си време и в дънки.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук