Бензин, дизел, газ скачат, как да пестим на пътя?

0
120

Спазването на определени правила на пътя ще се отрази добре както на джоба ви, така и на самия автомобил. Особено във времена, когато горивото поскъпва.

Покачващите се цени на горивата са световен проблем, който явно ще продължи да се задълбочава. Ето няколко съвета за постигане на по-нисък разход, предложени от Британския кралски автомобилен клуб (RAC). Това е една от най-старите организации, обединяваща автомобилисти в света и затова е добре е човек да се вслуша в мнението на нейните експерти, пише Automedia.bg.

Самите правила са много прости и се изпълняват лесно, като за целта не е нужно добавяне на допълнително оборудване в автомобила. Тяхното спазване не само ще намали разхода на гориво на превозното средство, но и ще го предпази от повреди, като това означава и увеличение на жизнения му цикъл.

Как да пестим гориво?

Редовна поддръжка и обслужване

Редовната поддръжка на автомобила повишава неговата производителност, което означава, че ви позволява да постигнете икономия на гориво. И не става въпрос само за състоянието на двигателя, но и за останалите основни агрегати, чието състояние също играе важна роля.

Благодарение на редовните прегледи в сервиза може да бъдат открити дори дребни на пръв поглед проблеми, които обаче може да се задълбочат и по-късно да струват скъпо на собственика.

Правилно налягане в гумите

Мнозина шофьори пренебрегват редовната проверка на гумите си, което е грешка. Правилното налягане в тях също влияе на разхода на гориво, то не трябва да е по-високо или по-ниско от нормалното. Освен това колко трябва да напомпате гумите зависи от натоварването на автомобила. Ако пътувате с багаж и 4 пътника, тогава трябва да надуете до максималните препоръчителни стойности.

Бъдете внимателни с педала на газта

Превишаването на скоростта е един от основните фактори за разхода на гориво. Създайте си сами правило да натискате леко педала на газта. Не карайте като на автомобилно състезание, като това един от най-добрите начини да спестите пари е да шофирате в рамките на ограничението на скоростта. Колкото по-висока са предавката, на която се движите, както и оборотите на двигателя, толкова по-висок е разходът на гориво.

В градските райони си струва да се придържате към около 2000 оборота в минута. Въпреки че всеки автомобил има своя собствена оптимална скорост, средно най-ефективният разход се постига при скорост от 70 до 80 км/ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук