БЕНОВСКА С ГНЕВНО ПИСМО ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ! Пита Босия нарушител на пътя ли е!

Настоява за незабавен отговор

0
4440
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Журналистката от Канал 3 и Радио К2 Илиана Беновска изпрати писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с питане, касаещо Николай Колев Босия.

Публикуваме го без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО от „Радио К2“ До ПРЕДСЕДЕТЕЛЯ НА 44 НС Г-жа ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

До Временната комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство

С председател СТАНИСЛАВ ИВАНОВ и членове АНДОН ДОНЧЕВ,АТАНАС СТОЯНОВ,ИВАНИ ВАНОВ,ИХСАН ХАЛИЛ

копие

До министъра на вътрешните работи г-н Валентин Радев

Уважаеми господа народни представители,

„Радио К2“,обществено-политическа медия, настояваме незабавно да изискате от министъра на вътрешните работи информация и да я огласите на първото си предстоящо заседание на гореспоменатата временна комисия за наличие или отсъствие на нарушения на правилата при шофиране от страна на г-н Николай Колев- Босия,заради чиято гладна стачка беше конституирана нарочна комисия в 44 НС.

Уважаеми г-н министър на вътрешните работи ,

„Радио К2“,обществено-политическа медия, настояваме незабавно да сте в готовност да обезпечите и предоставите информация за наличие или отсъствие на нарушения на правилата при шофиране от страна на г-н Николай Колев- Босия,заради чиято гладна стачка беше конституирана нарочна комисия в 44 НС. Обръщаме се към Вас,защото – независимо от възможността да изискаме, като медия, тази информация от МВР по Закона за достъп до обществена информация – регламент GDPR / ОРЗД/ не ни позволява да я получим и огласим, защото съдържа лични данни. Народните представители имате възможност да получите справката за наличие или отсъствие на нарушения от г-н Босия в секретно деловодство или по друг начин, да я анализирате и да я огласите.

Уважаема госпожо председател на 44 НС,

„Радио К2“,обществено-политическа медия, молим да обезпечите условия народните представители от цитираната комисия да могат да получат, да се запознаят при съответните условия и да огласят информация за наличие или отсъствие на нарушения на правилата при шофиране от страна на г-н Николай Колев- Босия,заради чиято гладна стачка беше конституирана нарочна комисия в 44 НС . Мотивите ни да изискаме спешно да се прегледа и огласи тази чувствителна информация е предстоящото конституиране на държавен орган, който категорично да въведе законови правила и ефективен контрол за предотвратяване на смъртта по пътищата на родината ни. Основанията ни да търсим тази информация са в интерес на гражданите на България и законността. Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи на пресконференция в МС, че спешно ще се създаде супер орган ,който ще прекрати категорично причините за смърт на пътя,но освен задължените по закон институции ще включва и НПО-та. Възникват много въпроси по този повод, но ще зададем само няколко: По какъв критериии ще бъдат определени тези НПО-та? Колко пари ще им бъдат делегирани и ще има ли условие, както е в цял свят, „Пари срещу успех“? Или това ще са нови „зелени“, които получават пари за прилепи, плъхове, къмпинги, планини и пр. „демократични“ правила не на реално законово основание , а на основание изнудване на МС чрез протести ? Кой ще е надзорния орган на този орган ? И защо ,отново ,трябва отговорността за контрола над този орган да е осъществявана от министър-председателя на България, а не от вицепремиер с този ресор или комисия в НС? Кои специализирани и свързани с темата организации ще бъдат в този орган и на какъв принцип ще бъдат избирани? Колко бързи и ефективни ще са мерките? Спираме до тук, за сега. И продължаваме по темата. На 16.08.18 г Босият заяви пред „Радио К2“, че някой трябва да „извади“документи за неговите нарушения.

Ето, публикуваната на много места, стенограма.

„Радио К2”: Г-н Босия, карал ли сте в нетрезво състояние и отнемана ли Ви е книжката за алкохол? Интервю на „Радио К2” с Николай Колев – Босия от 13 август 2018 г. „Радио К2”: Г-н Колев, Вие се осмелявате да държите тон на Народното събрание и на Министерски съвет … Николай Колев – Босия: Моля, на кого?

„Радио К2”: Имате искания към тях, които искате да бъдат удовлетворени и беше направена специална комисия. Николай Колев – Босия: Какво значи „си позволявам”?

„Радио К2”: Не, да Ви попитам Вие какъв шофьор сте, примерен шофьор ли сте? Имате ли нарушения? Вярно ли е, че сте карали в нетрезво състояние и Ви е отнемана книжката за алкохол? Николай Колев

– Босия: Не е вярно, категорично! Нека да извадят този документ!

„Радио К2”: Може ли да го докажете с документи? Николай Колев

– Босия: Защо аз да го доказвам. Този, който ме обвинява, трябва да го доказва!

„Радио К2”: Вие казвате, че никога не сте шофирал в нетрезво състояние? Николай Колев – Босия: Никога! „Радио К2”: А други нарушения имате ли? Николай Колев

– Босия: Никога не съм карал в нетрезво състояние! Имам нарушения за неправилно паркиране и за превишена скорост! Ето и стенограма от интервю от същата дата, публикувано в много медии, с председателя на комисията Станислав Иванов.

„Радио К2”:  Станислав Иванов, на Босия му е отнемана книжката за по 6 месеца за алкохол, коментар? Интервю на „Радио К2” със Станислав Иванов от ГЕРБ от 13 август 2018 г.

„Радио К2”: Г-н Иванов, каква беше целта на създаването на комисията за купените книжки – да се удовлетворят желанията на Николай Колев – Босия, който обяви гладна стачка или да се реши проблема и възможно ли е това? Станислав Иванов: Част от нашето желание е да се реши проблема, работим от години. Знаете, че от 2016-та година има т.нар. „Бели стаи” при теоретичните изпити, които мисля, че донякъде, гарантират, поне по мои данни, в огромна степен решаване на проблема, говоря за към 100% решаване на проблема. С изключение на това, което тази седмица разбрахме за Бургас, но там става въпрос за друг тип престъпление, което не касае компетенциите на МТИТС. Така че МТИТС си е свършило работата, но предвид медийни интереси, не само медийния интерес, но и интереса на обществото към този проблем, защото знаем, че този проблем съществуваше години наред и обществото, което може би не е запознато с това какво сме направили, затова създадохме тази комисия, за да изясним тази ситуация, да представим всички факти и обстоятелства, с които в момента разполагаме и те да придобият известност.

„Радио К2”: А Вие, като председател на комисията, запознат ли сте с факта, че на Николай Колев – Босия на няколко пъти му е отнемана книжката за по шест месеца за злоупотреба с алкохол и каране в нетрезво състояние?

Станислав Иванов: Не, не съм запознат. Чух за такива съмнения, но след като не съм видял нищо черно на бяло не мога да коментирам тези факти. „Радио К2”: Защо не го попитате него самия, нали вие създадохте тази комисия, за да отговорите на неговите молби и очаквания, а нямате обратна връзка с него?

Станислав Иванов: Аз нямам наистина обратна връзка с него и не искам да имам, тъй като нашата комисия проверява всички факти и обстоятелства, които съществуват към ден днешен. Повечето сигнали са подадени до ГДБОП. Както знаете, отново ще се върна на случая миналата седмица в Бургас, там бяха упреквани хора от ИААД. Оказа се, че няма такова нещо, сигналите са подадени от ИААД и са работени от полицията, защото те са разследващият орган, който има правото да извършва такива действия по разследване. Затова аз пак казвам, че тази комисия не е създадена конкретно за г-н Николай Колев, тъй като той повдигна една тема, която е доста пиперлива, ако мога така да се изразя, по отношение купуването на книжки, която пак казвам е съществувала и преди години. Ние решихме да създадем тази комисия, да представим всички факти пред обществото, за да е спокойно обществото, че вече не могат да се купуват теоретични изпити до ден днешен. С изключение, пак казвам, на пробитата схема в Бургас, но там става въпрос за друг вид престъпление.

„Радио К2”: Но редно ли е човек като Николай Колев – Босия, който шофира в нетрезво състояние и му е отнемана книжката за това за по 6 месеца, да дава тон на Народното събрание, на Министерски съвет и изобщо на държавата как да си върши работата?

Станислав Иванов: Вижте, тук се преплитат малко нещата. Отново казвам, че комисията не е създадена заради г-н Колев, комисията е създадена със съвсем друга цел. Мисля, че комисията си върши работата, днес ще изслушаме изпълнителния директор на ИААД, който ще отговори на въпроси, които са ни изпратени по имейла. Мисля, че ще бъде интересна комисията, надявам се, че ще протече в спокойна атмосфера, както и предишните две комисии, и да се запознаем с всички факти, които ще ни бъдат предоставени от изпълнителния директор.

„Радио К2”: Казвате, че комисията не е създадена заради Босия, обаче неговия пример взима нови последователи и неговата гладна стачка сега се пренася в служителите на Български пощи, които обявиха гладна стачка. Те пък от своя страна са подстрекавани от БСП и от един синдикат „Защита” от Красимир Митов, който е близък до БСП. Казвам „близък”, защото той беше на Бузлуджа, скандираше, че неговият синдикат „ще омете правителството”, заканваше се, казваше, че депутатите са идиоти, цитирам го и цитирам още – даваше съвети на Корнелия Нинова „мачкай Корнелия, покажи им как се прави”. Вашият коментар?

Станислав Иванов: Не искам да коментирам изказвания, които първо не съм чул …

„Радио К2”: Но тях ги има във видеоклипове, на Бузлуджа са излъчени директно! Станислав Иванов: Има ги, но просто не съм ги видял аз. Това е недопустимо да се говори така, ако ме питате по-общо да изразя своето мнение. Недопустимо е да се говори за омитане на правителство, Народно събрание и т.н. Ние сме правова държава, ние сме парламентарна република. След като са гласували повечето хора, български граждани за ПП ГЕРБ, мисля, че е редно да се даде шанс държавата да се управлява от избраниците на народа. Ако има избори и изборите покажат нещо различно, тогава може и да се говори за друго правителство. Но към момента, след като правителството е избрано от Народното събрание, а Народното събрание е избрано от суверена българския народ, аз не виждам какви други приказки могат да се говорят по отношение на това.

„Радио К2”: И да Ви попитам днес вече за работата на комисията, ще изслушвате шефа на ДАИ, въпреки че Народното събрание е в отпуск, вашата комисия не почива, ще продължи ли да заседава и през лятото, кога трябва да приключи дейност и какво се очаква от нея?

Станислав Иванов: Комисията беше създадена за един месец, в едномесечен срок трябваше да приключи дейността си. Тъй като в момента не текат сроковете на Народното събрание, които касаят комисиите, но ние с колегите преценихме, чухме се, разбрахме се да се срещнем днес, за да изслушаме изпълнителния директор на ИААД. След това в началото на септември да направим още едно заседание най-малко, което ще бъде за съставяне на доклад на комисията. Но тъй като времето ни притиска, аз казах преди малко, че не текат сроковете сега, но е хубаво да бъде чут г-н Дамян Войновски и затова предложих на колегите да го направим именно по време на почивката и това нещо ни беше разрешено от председателката на Народното събрание, която трябваше, все пак, да даде своята санкция за това. Имаме разрешението на председателя и мисля, че това заседание ще бъде доста ползотворно, защото ако не изпълнителният директор, не зная кой друг може да предостави цялата информация по отношение на случващото се в ИААД.“ От горните текстовете става ясно ,че Босият няма сам да разкрие досието си като шофьор, а председателят на нарочната комисия, конституирана по искане на Босия, не е изискал подобна информация за протестиращото лице. За нас, избирателите , е важно да узнаем,дали, всеки гражданин можа да принуждава с глад НС да съставя комисии. И,дали, се проверява предварително или в хода на работата има ли морално право лицето Босият да пледира за спазване на законите , ако сам той ги е нарушавал. Коментарът и бързите действия оставяме на Вас. За сега.

Илиана Беновска, с уважение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук