Бивш скаут педофил разстреля 16 деца, когато разбра, че сестра му е негова майка

0
1472

През 1996 година 43-годишният шотландец Томас Хамилтън разстреля 16 ученици и един педагог в началното училище на град Данблейн, а след това се самоуби. Идеята да убие децата се родила в ума на психопата по време на водни процедури в дома на майка му, която той в течение на 20 години смятал за своя сестра.

Наскоро станаха известно нови подробности по това дело. Престъпникът, извършил едно от най-масовите убийства в историята на Великобритания, измислил своя кървав план, взимайки в навечерието на клането вана в дома на майка си. Неизвестните до сега подробности се разкриват в новия документален сериал „Убийците и техните майки“.  На 13 март 1996 година 43-годишният Томас Хамилтън, въоръжен с два автоматични пистолета и два револвера, отива в началното училище в Данблейн, убива 16 деца и едун възрастен. Трагедията става повод за ожесточаването на британското законодателство в сферата на контрола върху оръжията.  В сериала „Убийците и техните майки“ се разказва, че до 20-годишна възраст Хамилтън е смятал майка си за своя родна сестра. Когато той научил истината, това не могло да не окаже влияние върху психиката на бъдещия убиец, казват специалистите. Освен това, в детството си Хамилтън е бил лидер на отряд скаути, а по-късно е основат клуба „клуб за момчета“, което дава повод за размисли върху това, дали той не е имал педофилски наклонности. Отделно се споменава и силната му страст към пистолетите, които той наричал свои деца.   На сутринта на фаталния ден Хамилтън, въоръжен с четири пистолета и стотици патрони, прерязал телефонния кабел на началното училище в Данблейн, а след това проникнал във физкултурния салон, където е имало 28 ученици. Още с влизането си той открива огън. Хамилтън убива 16 деца на около 5 години и 45-годишната учителка Гуен Майър. Ранява още 16 души. След това се самоубива.

„Ужасно е да виждаш как пред очите ти умират деца. Още повече боли, когато те са твои ученици“, казва Рон Тайлър, бивш директор на училището в Данблейн.  Трагедията в Шотландия разтърсва цялата нация и става мощен тласък за промяна на законите във Великобритания относно огнестрелното оръжие. В резултат той става един от най-суровите в света.   По време на миналогодишната служба, посветена на 20-та годишнина от кървавите събития, настоятелят на местния Колин Ренвик отбеляза: „В този страшен ден ние се научихме да ценим подкрепата и молитвите на другите хора, където и да се намират те. В същото време, ние осъзнахме важността да уединението и покоя, които са ни необходими в най-трудните минути на нашия живот“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук