Бизнесът на Слави – скандални лица, съмнителни операции, офшорки и тайни. Как се стига от Учиндол до Делауер?

0
64

Само след няколко часа партия „Има такъв народ“ ще представи пред президента Румен Радев изпълнения мандат за правителство или за пореден път ще провали съставянето на такова. Каквото и да се случи обаче, без съмнение, подозренията около кандидатите за членове на кабинета на Слави Трифонов не са едно едно или две, а скандалите около тях гърмят вече почти всеки ден. За съжаление и в този момент на никого в държавата не е съвсем ясно, как точно се взимат политическите решения в тази формация. Еднолично от Слави Трифонов или от по-широк задкулисен кръг, който има своето скрито влияние върху лидера на ИТН.

При всички положения обаче широката публика трябва да знае, че действията на Слави в бизнес и политически смисъл, са далеч от прозрачността и трудно отговарят на това, в което се опитват да ни убедят Станислав Трифонов и неговият обслужващ персонал. Всъщност, с този материал медията ни се опитва отчасти да очертае невидимата страна от бизнес активност на Трифонов и с това да намекне, че и политическата дейност на лидера на „Има такъв народ“ е далеч от яснотата, за която уж се борят представителите на тази нова „народна“ партия.

Мнозина например си мислят, че бизнес-делата на Слави са ясни и прозрачни, само защото той от години е на екран и всичко трябва да му е „официално“. Всички знаем, че за това време той изкарва милиони от своята телевизионна дейност. Дали обаче парите идват само от там и дали се управляват прозрачно е въпрос, на който все още не може да се отговори напълно категорично.

Публичен факт е, че фирмата на Слави Трифонов „7/8“ е бизнес лицето в търговската организация на шоумена. Фирмата е регистрирана на 20 септември 2001 г., като акционерно дружество в Софийски градски съд и има обявен капитал в размер на 9 096 968 лв. Любопитен факт е, че към този капитал има и една непарична вноска, като става дума за вземане, което фирмата „Фулмар Ентъртеймънт“ ООД, САЩ има към „7/8“ АД. Въпросното вземане произтича от договор за цесия сключен между „Фулмар Ентъртеймънт“ ООД и „Фулмар Трейд Линкс“ ЛЛС, с адрес на управление – САЩ, щатът Делауер, апартамент 300 А, находящ се на Грийн Вил Кросинг №2 в Уилмингтън, окръг Ню Касъл. Стойността на въпросното вземане е в размер на 11 733 603 лв. Видът на акциите от своя страна е „обикновени-поименни“, а номиналът им е със стойност от 1 лв. Официално собственик на фирмата е Станислав Тодоров Трифонов, а нейни управители, освен Трифонов, са Ася Тодорова и Евгени Димитров. До тук всичко изглежда уж сравнително ясно, но именно в отношенията на „7/8“ с най-различни други компании, част от които с офшорна регистрация, се крият и повечето неясни въпроси около бизнес делата на политика – шоумен.

За какво обаче по-конкретно става въпрос?

Реално става дума за едно огромно съзвездие от фирми и сложните взаимоотношения между тях. Става въпрос и за милиони, разбира се. Изключително трудно е в един журналистически материал да бъдат изброени всичките тези компании, както и да бъде обяснена сложната схема от активности между тях. Именно затова в този текст ние ще се съсредоточим основно върху две компании, имащи меко казано странни финансови взаимоотношения със „7/8“ АД. Става дума за фирмите „ЛИВЪР“ ЕООД и „КИЛТ“ АД.

На 01.12.09 „ЛИВЪР“ ЕООД получава 10 милиона лева в брой от „7/8“ АД срещу издадени 2 броя Запис на заповед за поети задължения.

В същото време пък „7/8“ АД купува 20 хил. броя акции, осигуряващи му 18.16% от всички гласове на общото събрание с право на глас от „МИКРОНЕКС“ АД, срещу което също издава два броя Запис на заповед на обща стойност 10 млн. лева. Представляващи „МИКРОНЕКС“ АД са лицата Бисер Георгиев Димитров, Петра Георгиева Петрова и Камен Петров Каменов, а разпределението на капитала е, както следва: 99.91% (55 хил. броя акции) са собственост на „БИ ЕФ АЙ Холдингс“ ООД, вписано в щата Невада, САЩ, с адрес на регистриран офис – апартамент 212, Н. Карсън Стрийт 1802, Карсън сити, Невада 89701. От заявление до Софийски градски съд направено от Бисер Георгиев Димитров на основание член точка 72 и член точка 73 от Търговския закон се вижда, че капиталът на „БИ ЕФ АЙ Холдингс“ ООД е увеличен и с непарична вноска, която се изразява в продажбата на български патент с №63568, издаден на 06.06.2002 г. от Патентното ведомство на Република България и озаглавен „Метод за производство на декоративни стъклописни елементи“ и български патент №63566, издаден също на 06.06.2002 г. от Патентното ведомство на Република България и озаглавен „Метод за производство на декоративни стенописни елементи на гипсова основа“. И СЕГА ВНИМАВАЙТЕ! Това се е случило срещу обща съвкупна цена от 28 121 053,36 евро или сума с левова равностойност от 54 999 079 лв. Смешното е, че към тези милиони все пак има и една парична вноска направена лично от Бисер Георгиев Димитров, а тя е на стойност 0.21 стотинки.

Какво означава това?

Означава, че регистрираната в Невада фирма – „БИ ЕФ АЙ Холдингс“ ООД почти изцяло е собственик на „МИКРОНЕКС“ АД, а тримата останали акционери в „МИКРОНЕКС“ реално притежават по 0.09 процента от нея.

Оказва се, че въпросните сложни финансови операции имат за цел, не просто да превъртят и прикрият едни пари, а да скрият от широката публика реалните собственици на тези компании – акционери, седящи зад тях. Те са достатъчно сложни и объркани, именно за да останат неясни за обикновения наблюдател, но пък и да свършат точната работа на своите тайни собственици.

И историята продължава…

Шест дни преди „Ливър“ ЕООД да получи 10 млн. от „7/8“ АД, на 25.11.2009 г. фирмата на Слави издава 2 броя други Запис на заповед, които са джиросани от фирмата „К7 Холдингс СА“ с регистрация в Република Панама на „Ливър“ ЕООД, срещу поет ангажимент от „Ливър“ ЕООД да върне на „К7 Холдингс СА“ Република Панама сумата от 10. 36 млн. лева с падеж на 01.12.2011 г.

Тук е изключително важно да се отбележи, че по никакъв начин не става ясно как издадените от „7/8“ два броя Запис на заповед попадат в „К7 Холдингс СА“, а оттам в „Ливър“ ЕООД. Разбира се, неясни са и още куп неща около делата на тези дружествата и лица, но пък все по-ясно прозира фактът, че зад цялата тази сложна схема стои Слави Трифонов и приятели. Такъв например може би е лицето Мартин Йорданов Йорданов, който към определен момент управлява регистрираната в София – „Ливър“ ЕООД. Същата компания се явява нещо като безнаказан фантом, като макар да й са направени две ревизии, информацията за тях не се отваря, а данните очевидно не са интегрирани в официалната система. Факт, който едва ли е случайност, а съответните служби трябва да го има предвид в случай, че желаят да разплетат сложната схема от компании, свързани със Станислав Тодоров Трифонов.

Всъщност, цялата тази „финансова кръстословица“ далеч не свършва с горепосочените дружества и лица. В нейният център изпъква още една компания, която е регистрирана преди „Ливър“ ЕООД и в някакъв смисъл може да бъде приета за майка на „Ливър“ ЕООД и своеобразен наследник на „7/8“ АД. Става дума за фирмата „КИЛТ“ АД със седалище и адрес на управление гр. София, район „Средец“, ул. Стефан Караджа №5. Капиталът на тази компания е 43 600 000 лева, а към него, както и в предния случай, има една допълнителна непарична вноска. Става дума за право на собственост върху 70 хиляди обикновени поименни акции с право на глас от капитала на „МИКРОНЕКС“ АД, същата фирма, чийто собственик се оказа компанията, регистрирана в Невада. Същата, която има към капитала си близо 55 млн. лева от странни патенти, регистрирани в Патентното ведомство у нас. Официални собственици на фирма „КИЛТ“ АД са лицата Румен Кирилов Шилев и Александър Димитров Найденов. Името на Румен Шилев не е широко публично известно, но Александър Найденов е добре известен като бивш собственик на фирма „Олинеза“. Нека си припомним, че същият неколкократно участваше в различни телевизионни и реалити формати, а любовните му афери бяха широко коментирани от жълтите медии у нас. Любопитен факт е, че Александър Найденов – Олинезата става собственик във въпросната фирма, след като купува участието си от фирма свързана с Васил Божков. Другият собственик на КИЛТ Румен Кирилов Шилев пък, е свързан с компанията „Сел комерс“, за която също няма много детайлна информация. На този фон, друг интересен факт е, че всъщност фирма „КИЛТ“ АД се явява правоприемник на фирма „7/8“ АД, а член на Съвета на директори и управители в нея не е Слави Трифонов, а Румен Кирилов Шилев заедно с Деяна Георгиева Мандова и Кирил Руменов Шилев.

От всичко това пък става ясно, че цялата тази схема от представители, формални собственици и официални управители има за цел добре да прикрие едни други хора. И движението на едни стотици милиони. Или с други думи, от всичко това става ясно, че около бизнес делата на Слави Трифонов има повече въпроси и тайни, отколкото отговори и прозрачност. Въпроси, на които ако не Слави Трифонов, рано или късно ще даде отговор времето. И още нещо. Видно е, че около дейността на всичките тези компании се появяват имената на много скандални персони, като например известният търговец на месо Димитър Пачеджиев. Нека припомним, че неговото име бе забъркано не в един или два скандала, а за богатството му се носят легенди. Същият от години води луксозен живот и има баровска къща на стойност няколко милиона евро в курорта Пефкохори, Халкидики, Гърция. В процеса на нашето разследване изскочиха и имената на куп други лица, всичките със спорна слава, но пък безспорно минаващи за изключително богати и влиятелни българи. Любопитно е още да се отбележе, че част от тях неофициално минават за изключително близки до Слави Трифонов, като за един от тях дори неформално се твърди, че е основен спонсор на партия „Има такъв народ“. Става дума за бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Същият между другото обича да прекарва свободното си време там, където къща има и месарят Димитър Пачеджиев. Отново става дума за градчето Пефкохори на полуостров Халкидики в Гърция. По наша информация дори и в този момент Алексиев е там, като прекарва времето си в компанията на друг известен български милионер и собственик на фирма „Пършевица“ Димитър Зоров. Нека припомним, че Зоров от години минава за един от най-големите усвоители на еврофондове в земеделието, като отдавна е известно, че един от най-близките му приятели е бившият скандален шеф на Държавен Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Едва ли е случайно, че от няколко месеца Порожанов също се оглежда за купуването на имот в района на Пефкохори, Гърция. Същият дори е бил на няколко огледа на имоти, като стойността на потенциалните сделки е била в размер надвишаващ няколко милиона лева.

Темата за финансовите дела на Трифонов се оказва огромна. Покрай нейното разплитане изскачат все повече скандални имена, множеството от които свързани с мащабно строителство и усвояване на стотици милиони евро по различни европейски програми. Безспорно е обаче, че центъра на този сложен пъзел от зависимости и пари стои Слави Трифонов и неговите фирми. Става ясно, че на бял свят все по-ясно търговските взаимоотношения са тясно свързани с политическите движения около партия „Има Такъв Народ“.

Ето част от фирмите, с които би могло да бъде направено директна или индиректна връзка с Трифонов:

„Билд пропърти България“ ЕООД, „ДЖИ ЕЛ Строй“ ЕООД, „Балкан Строй 2009“ ЕООД, „Еврострой Груп 2008“ ЕООД, както и скандалната строителна компания „Громах“ ЕООД. Нека припомним, че последната компания е първоприемник на скандалната строителна фирма „Агромах“, в чийто офис преди години, след проверка на ГДБОП, бяха открити огромно количество евро в брой. В последствие фирмата смени своето име, а днес неофициално се знае, че зад нея стои един от много близките бивши авери на експремиера Бойко Борисов. Същият, който от обикновен спортист само в рамките на няколко години се превърна в изключително богат бизнесмен, а днес дори има наглостта да се представя за „репресиран“ от предходната власт. Любопитно е, че както Порожанов, Пачеджиев и Зоров, той също обича да прекарва времето си в китното гръцко курортно градче Пефкохори, където освен къща има и успешен бизнес.

И накрая. Разследването на бизнес-дейността на Слави Трифонов е изключително важно действие, особено в контекста на факта, че той и персоналът му днес смятат да предложат правителство, което да управлява България. Нещо повече. Изключително важно е българското общество да бъде сигурно в прозрачността на търговските действия на лицето, което твърди, че МОЖЕ и ИСКА да поеме политическата отговорност за бъдещето на държавата. Защото, дори и на първо четене е ясно, че бизнесът на Слави Трифонов далеч не е прозрачен, а в крайна сметка истината се крие в анонимни офшорки с неясна собственост и произход. Покрай тях пък на бял свят излизат взаимоотношенията на Трифонов с един куп други политически обвързани лица, а това са лица, чиито следи директно водят към тежки корупционни обвързаности с предходната власт. Същата, която днес хората на Трифонов официално твърдят, че ще борят. Какво ще излезе от всичко това ли? Предстои да видим.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук