Билкарят бай Димитър: Сега е моментът да си направим тинктура от кестен! (чудо за сърцето и кръвоносните съдове – рецепта)

0
1547

Билкарят бай Димитър вече го няма, но златните му рецепти остават!

Бай Димитър или бай Димо – така наричаха прочутия билкар от село Каменар Димитър Куцаров. За жалост, него вече го няма, но чудните му съвети и рецепти остават. Като тази тинктура от кестен, която припомняме сега.

Както знаем всички, за всяка билка и всеки природен дар си има време. А сега е сезонът на кестените. От които можем да си направим прочутата рецепта. Тази тинктура действа с невероятен ефект за укрепване на сърцето и пази от сърдечни кризи. А заедно с това укрепва кръвоносните съдове и повишава в пъти тяхната еластичност.

Значително намаляват мазнините в черния дроб и в артериите, което е от жизненоважно значение за всеки човек. “Сега е моментът да си направим тинктура от кестен и да забравим за болежките” – така съветвал билкарят редица българи, които и до днес си спомнят за него с благодарност.

Самата рецепта е безкрайно простичка и се състои от домашна ракия и кестенови обвивки. Трябват ни обвивките от кестеновите плодове, чиито цвят е кафеникав. За да се извлекат най-добре полезните вещества, са нужни 50 грама счукани обвивки от кестен с дебелина от 3 до 5 милиметра.

Тях заливаме с 500 грама домашна ракия. Ако не разполагате с ракия, може да използвате и силна водка, но определено ракията е по-добрият избор.

И така – заливаме обвивките от кестените с ракията и ги оставяме да киснат в нея за две седмици. Всеки ден обаче трябва да разклащаме буркана, в който сме ги поставили. А след това да филтрираме и спокойно да започнем употребата на тинктурата.

Лечението продължава около или малко повече от месец. Три пъти на ден трябва да пием до 30 капки от тинктурата, които сме разтворили в 30 милилитра вода. Прави се половин час преди хранене.

След една седмица количеството на всеки прием си остава същото, но вече го приемаме не три пъти, а четири пъти в денонощие. А на последната седмица това количество, което сме приемали за цяло денонощие, го обединяваме и го взимаме като единична доза.

Направете този курс на лечение с тинктура от кестени и ще видите, че също ще останете благодарни на билкаря и природата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук