Би Би Си: Балканският маршрут на бежанците се пренасочва през България

0
362

Мигрантите често ставали жертва на българската полиция, която „арестува, бие и пуска кучета“ срещу преминаващите границата

Затваряне на т.нар. балкански маршрут няма да спре притока на мигранти, а само ще го пренасочи през България, пише в репортаж на Би Би Си.

Това установява работещият за британската корпорация журналист Гай Делоуни, след като посещава Информационния център за бежанци в Белград.

Макар и официално главният маршрут за идващите към Европа мигранти да е спрян след затварянето на македонската граница през миналата седмица, притокът на търсещи убежище на Стария континент не секва.

В подкрепа на това твърдение се изказва управителят на центъра Владимир Сиеклоча.

По думите му между 400 и 500 бежанци пристигат ежедневно в сръбската столица. След затварянето на обичайния маршрут сега мигрантите преминават през България в търсене на по-добър живот в Западна Европа.

„Идват през България – това е стар трафикантски маршрут и ще бъде използван все по-често. По-евтино е да дойдем оттам (в сравнение с преминаването по море от Турция към Гърция) и без това не можем да плуваме“, казват ни афганистанците“ – споделя Сиеклоча.

Според сърбина преминаването през страната ни е изпълнено с опасности. Мигрантите често ставали жертва на българската полиция, която „арестува, бие и пуска кучета“ срещу преминаващите границата.

Журналистът разказва тъжната история на 27-годишния иранец Али Хашем Заде, който напуска родния Техеран, за да намери работа и пари за издръжката на двете му невръстни дъщери. След затварянето на македонската граница мъжът се доверява на пакистански трафикант, за да го прекара в Сърбия.

Пакистанецът получил договорените 250 евро, след което избягал. Така Али останал да се лута по границата два дни, наложило се да използва част от дрехите си, за да запали огън. В крайна сметка с GPS навигацията на телефона си намира начин за преминаване. Няма същия късмет на сърбо-хърватската граница. Хърватската гранична полиция залавя иранеца и приятелите му и ги пребива.

Иван Мискович от Комисариата за бежанци посочва, че сега мигрантите са изправени пред три възможности: да бъдат репатрирани, да се настанят в трети страни или да подадат молба да се присъединят към вече добралите се до Западна Европа техни роднини.

„Границите не са херметически затворени. Неизбежно е още хора да влязат, дори това да стане по необичаен начин“, твърди Мискович.

Балканският маршрут продължава да действа, заключва британският автор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук