Благодатният огън идва у нас с четири фенера

0
1359

На Велика събота, на 7 април, Благодатният огън ще бъде донесен в България от Йерусалим с четири фенера, съобщи за БТА Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Той отбеляза, че за поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води сега от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В нея ще бъде и Емил Велинов.

Полетът ни е в 5.00 часа сутринта на 7 април от летище „София“, като ще летим с правителствения самолет „Фалкон“, с разрешението на министър-председателя Бойко Борисов, обясни Велинов. Той добави, че целта е връщането на делегацията у нас да е към 19.50 или 20.00 часа на 7 април вечерта, на летище „София. Точният час на връщането ни от Йерусалим не може да се каже, тъй като ще зависи от това кога българската делегация ще може да премине с Благодатния огън през ВИП-а на летището в Тел Авив. Например руската и румънската делегация летят до Израел за Благодатния огън с по два големи самолети, каза Велинов. Той обясни, че през тази година българската църковно-държавна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим с четири фенера, като три от фенерите са специални и всеки от тях струва по 2000 лева, разказа Емил Велинов.

По думите му другият фенер е по-обикновен, а на връщане за фенерите ще се грижи механикът – бордовият инженер на авиоотряда. На летище „София“ по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 – 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, обясни Емил Велинов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук