Близо 30 000 електромобила трябва да има регистрирани у нас до 2026 година

0
85

Близо 30 000 електромобила трябва да има регистрирани в България до 2026 година. Това каза в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

По думите му целта е по този начин да се намалят вредните емисии и декарбонизацията в България да бъде на нужното ниво, каквото е обещанието пред Европейския съюз.

Върбанов информира, че към момента регистрираните у нас електромобили са по-малко от 10 000. За собствениците на този вид превозни средства ще има стимулиращи такси и по-ниски данъци.

Заместник-министърът участва в кръгла маса в Русенския университет на тема „Енергийна ефективност в транспорта и перспективи за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион“. Форумът е под патронажа на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, пише БТА.

„Най-важното е тази конференция да начертае перспективите, каквито имаме от директивите на Европейския съюз за декарбонизация, за екологично чист транспорт“, каза Върбанов. На форума се дискутират въпроси, свързани с развитието на транспортната система на страната и, в частност, в Дунавския регион, с енергийната ефективност и с възможни решения за използването на нисковъглеродна енергия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук