Близо 300 шофьори, получили книжки през 2015 г., ще останат без тях

0
1113

Близо 300 шофьори, получили книжки през 2015 г., ще останат без тях, след като автомобилни инспектори установиха измами при изпитите м.г, пише  „Сега“, позовавайки се на Цветелин Цветанов, шеф на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, известна като ДАИ.

От 1 октомври теоретичният изпит за свидетелство за управление се провежда само на таблети. При прегледа на записите в края на 2015 г. са разкрити 111 случая, в които кандидатите са преписвали. На други 185 шофьори ще им бъдат отнети правата за управление на автомобил, защото са представили фалшиви дипломи в пакета документи за кандидатстване. Информацията ще бъде подадена от ДАИ към КАТ и свидетелствата на общо 296 души ще бъдат отнети. Според проверяващите през м.г. е имало бум на измамите в сравнение с предишни години.

През лятото на 2015 г. контрольори в агенцията разбиха схема за купуване на шофьорски книжки. Сред основните хитрини бяха подменени листовки с помощта на инструктори, както и белязани тестове. Например на кандидата се дават листа с предварително отбелязани отговори, а той само ги омастилява в квадратчетата. Сега, за да се прекрати практиката да се явява друг човек, в началото на изпита той се снима чрез таблета.

Сега защитите от измами са насочени към таблетите. Автомобилната администрация предвижда да въведе идентификационни карти за кандидатите за шофьорски книжки и за преподавателите. Когато двамата влязат в автошколата за часове по теория, те ще се регистрират с картите си. По същия начин картата ще се поставя в специално устройство в колата за часа по кормуване, за да е сигурно, че обучението наистина е проведено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук