Близо 50 000 души с помощ от 300 лева от държавата

0
95

Зимата чука на вратата, а това е и най-тежкият период в годината за най-бедните. По 300 лв. еднократна помощ ще получат до края на годината нуждаещите се, които не отговарят на условията за енергийно подпомагане.

„Тази помощ е разчетена да достигне до около 50 000 души. Това са няколко групи лица, които са отпаднали и не са имали възможност да получат помощ по целевата помощ за отопление. Хората, които са изключени от целевата помощ за отопление, но доходът им надвишава до 30 лв. сумата, която трябва да имат в рамките на 6-месечен срок, който се обследва като период за техните доходи, да получат тази подкрепа“, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска в студиото на „България сутрин“.

Тя посочи, че лицата, които са имали непълна 6-месецчна регистрация в Бюрата по труда и са получили такъв отказ за отопление, и съответно лица, които не са имали непълна 6-месечна регистрация и техният доход е надвишавал  сумата до 30 лв., ще получат целева помощ без да е необходимо да отидат до дирекциите за социално подпомагане и да подадат заявления.

По думите ѝ данните за тях ще бъдат обработени служебно и те ще получат еднократната помощ в размер на 300 лв.

„А лицата, които към момента не са подали тези заявления, през следващите 14 дни трябва да подадат заявление-декларация, за да бъдат обследвани, защото таза целева помощ се отпуска на няколко категории групи лица“, обясни тя.

„Целевата помощ за отопление обхвана голям кръг от лица, но това са самотно живеещи лица с ниски доходи, самотно живеещи родители, хората с увреждания. Диференцираните доходи са различни“, изтъкна зам.-министърът на труда и социалната политика.

Клисурска сподели, че са обхванати най-честите случаи, в които лицата са получили откази от целевата помощ за отопление.

„От днес и друга група лица, която е над 50 000 души, ще получи такава възможност за еднократна помощ от 300 лв. Целевата помощ за отопление предвижда доклад, който се прави, когато лицето подаде заявление. Прави се последване на имущественото състояние на лицето, неговите доходи, защото лица, които получават някакви допълнителни доходи от друга дейност, ще бъдат изключени от обхвата на програмата“, уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Клисурска обясни и за подкрепата, предвидена за родителите на децата под 14 г., които остават вкъщи заради онлайн обучението и не могат да използват платен отпуск.

„Тази помощ е създадена през миналата година. Предвижда се, когато един родител се наложи да остане вкъщи и няма възможност да работи дистанционно и да използва неплатен отпуск, защото няма платен, да има право на такава месечна помощ“, каза тя

Гледайте целия разговор във видеото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук