Близо 80% отлив на чуждите туристи у нас

0
77

В момента хотелите в зимните курорти са заети на 50% от капацитета си, а спадът при чуждестранните туристи е 70%, дори гони 80%, например в Банско. Основно се разчита за уикенд туристи с направени резервации в последната минута. Гостите от чужбина са предимно от съседни на България страни като Румъния заради усложнената ситуация с въздушния транспорт. Има известен брой германци и израелци. При въвеждането на PCR-тестове на границата обаче анулираните резервации са скочили допълнително, тъй като те оскъпяват почивката. Това коментира министърът на туризма Марияна Николова. Тя препоръча на целия туристически бранш да се ваксинира, за да може да се внесе спокойствие в сектора, а и сред туристите и „особено на чужденците, които идват при нас“.

Заявката Марияна Николова даде в студиото на bTV, след като стана ясно, че здравният министър Костадин Ангелов няма да разреши замяна на PCR-тестовете с антигенни тестове за влизане на чужденци с цел туризъм у нас. Такова предложение бе отправено от Марияна Николова. Според Николова имунизацията няма да е проблем, защото се очакват 2 милиона ваксини преди началото на сезона.

Вицепремиерът отбеляза, че за разлика от повечето европейски страни нашите зимни курорти работят, благодарение на навременната подготовка. Николова обаче е песимист за въвеждането на ваксинационни паспорти, тъй като това би било дискриминационна практика. „Засега няма данни за заболели туристи, които са били на почивка у нас“, допълни  Николова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук