Божанов: Ще проведем извънреден Съвет по киберсигурност

0
141

Преди дни „Български пощи” станаха обект на сериозна кибератака

Извънреден съвет по киберсигурност свиква утре министърът на електронното управление Божидар Божанов. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви в ефира на „Здравей, България“ самият Божанов. По думите му кибератаката срещу „Български пощи” има връзка с войната в Украйна.

„В „Български пощи” нивото на киберсигурност е отчайващо.  Причините са няколко – недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството”, коментира министърът на електронното управление.

Според него не е ясно дали при атаката срещу „Български пощи“ става въпрос за руска атака.

„Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим тази хипотеза. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои руски хакер или обратното руско IP , а зад него да е севернокорейски хакер”, обясни Божанов. И допълни, че още няколко институции са били обект на хакерска атака.

„Държавна агенция за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното управление нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.

Целия разговор гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:4ef0c2f1ee&start=391

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук