Бойко Борисов каза защо Китай ни предпочита за инвестиции и какво значение има Турция за нас

0
1285

Винаги съм твърдял, че когато една държава е стабилна нещата се случват. Това, което бяхме предначертали като стратегия, се получава. Това каза пред камерата на БНТ премиерът Бойко Борисов, след като взе участие в международния форум „16+1“.

„Инфраструктурните проекти, земеделието, инвестициите ще донесат само мир на Балканите. Това е в интерес на всички, включително и на ЕС. Когато има строителство, има мир. На първо място е стабилността на България и региона. С Виктор Орбан обсъдихме много теми, не само предстоящото българско председателство. Обсъдихме едно стратегическо споразумение с Турция, нещо подобно на Брекзит. Ясно е, че Турция няма да се присъедини към ЕС.

Това вече 50 години не случва. Виктор Орбан се смя на думите ми, но се съгласи с тях. А именно, че Турция е неприемлива за ЕС, но всички спим спокойни, че тя ни пази гърба. Обсъдихме още и газовия хъб“, разкри Борисов. „Китай ще извади 2 млрд. долара за инвестиции в Европа. С тях сме се разбрали. Те си мислиха, че идват и почват да строят магистрала. Това няма как да стане в ЕС. Тук има ясни правила и всичко е разписано. Сега нещата се много по-ясни и точни. Обсъждахме финансирането на коридор №8.

Китайците са провели подобни разговори и с колегата Ципрас. Убеден съм, че коридор №8 ще промени историята на Балканите и от едно размирно място, те могат да се превърнат в едно мирно и проспериращо място. Само с общи усилия можем да постигнем резултати. Това зависи от всички партии в България. Представете си всички тези проекти реализирани на картата. Винаги завършвам с да живее магистрала „Хемус“. Тя е от изключителна важност“, завърши премиерът.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук