Бойко Борисов търси кандидат за президент, който може да тропне на масата

0
1193

ГЕРБ още умуват за кандидат-президент. На този етап Бойко Борисов няма нагласата за напускане на премиерския пост, който по думите му е с повече отговорности и правомощия.

При посещението си във Велико Търново министър-председателят каза още, че сега по-важен е проблемът с бежанците, който се задълбочава.

Според Бойко Борисов допреди две седмици ГЕРБ е имал двама кандидати за президентските избори, но след критичните ситуации в Европа е разбрал, че въпреки добрите си качества те няма да могат да се справят със стресова ситуация.

Той уточни, че президентът е върховен главнокомандващ и трябва да може да „тропне на масата, за да защити интересите на страната“ и търси такъв човек.

„Вероятно ще кажа през септември, дотогава искам да се ориентирам“, посочи Бойко Борисов.

По думите му президентът трябва да е политик и експерт, да е с характер и да го познават хората, да има рефлекс в различните ситуации. Ако беше лесно всички щяха да изкарат досега кандидат за президент, обобщи премиерът.

Еврокомисията е обещала да отпусне на страната ни 6 милиона евро помощ за справяне с охраната на четирите ни граници, каза още той. Борисов уточни, че помощта трябва да бъде получена през идната седмица.

Борисов отбеляза, че при разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел и европейските комисари е поискал всякакъв вид помощ – хора, техника, кораби, вертолети и термокамери.

Засега няма пряка заплаха за сигурността на България, защото се полагат огромни усилия, но едвам се удържат четири граници плюс Черно море, посочи премиерът.

По думите му от турска страна се оказва достатъчно подкрепа, въпреки проблемите там, но с Гърция е по-тежко.

Той припомни, че в понеделник предстои българо-гръцка среща с участието на премиера Ципрас и целия кабинет, на която ще бъде обсъдена ситуацията на границата.

Във Велико Търново премиерът Борисов откри новоизградено депо за твърди битови отпадъци, огледа ремонта на улица „Магистрална“ и се запозна с хода на санирането на жилищни сгради в кв. „Чолаковци“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук