Бокова в топ 10 на най-влиятелните жени в света

0
1047

Кандидатът на България за генерален директор на ООН Ирина Бокова е сред десетте най-влиятелни жени в света според класация на Агенция Франс прес, публикувана и от Дейли мейл.

Тя е подредена на девета позиция, като изпреварва директора на Световната здравна организация Маргарет Чан. Бокова е представена като първата жена, която през 2009 г. оглавява ЮНЕСКО и до момента поставя организацията в центъра на битката за равенство на жените. Посочена е и като един от основните претенденти за шефското място в ООН. На първия кръг гласуване за поста тя зае трето място, но вторият тур я прати на пето сред кандидатите.

В класацията на най-влиятелните жени в света тя е подредена до световни лидери като Ангела Меркел, Тереза Мей, Хилари Клинтън. Там са още носителката на наградата за мир от Мианмар – Аун Сан Су Чи, политикът и президент на Либерия Елън Джонсън Сърлийф, Мишел Бачелет от Чили, първата жена директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, както и първата жена избрана за председател на Федералния резерв на Съединените американски щати Джанет Йелън./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук