Болницата „Лозенец“ става център за интензивно лечение на пациенти с COVID-19

0
202

Столичната болница „Лозенец“ става център за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, а болницата „Св. Иван Рилски“ – резервна база, в която ще бъдат разкрити нови легла за интензивно лечение. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Болницата „Лозенец“ ще работи така, докато има нужда, а след това ще си възстанови функциите, посочи той. По думите му, в нея ще се пращат екипи от други болници. Ще ни трябват около 24 екипа, състоящи се от лекар, две медицински сестри, санитар. В „Лозенец“ поетапно ще се открият 40 легла. В „Св. Иван Рилски“ също се планират нови 40-60 легла, разкривани поетапно, които ще бъдат оборудвани с монитори и респиратори.

Най-голям резерв болнични легла има в частните и в общинските болници, посочи обясни Петров. От малките болници няма да се иска да разкриват легла, а вероятно – да осигурят екип, който да помага в друга болница.
В болницата „Св. Марина“ – Варна, поетапно ще се откриват повече легла, като интензивните към клиниките постепенно ще стават ковидлегла.

Тази вечер ще се обсъди откога да бъде спрян плановият прием в столичните болници – от утре или от понеделник. Ще направим всичко възможно спирането на плановата дейност да е за максимално кратък срок, коментира Петров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук