БОМБА СРЕЩУ ГЕРБ В ПАРЛАМЕНТА! Депутатите сезират Конституционния съд за избора на „калинката“ Карина за шеф на КФН

1
1608

Скандал се вихри в парламента заради избора на шеф на Комисията по финансов надзор, научи ПИК. Куп народни представители скочиха срещу предложението на ГЕРБ. Депутатите от БСП, АБВ, Георги Кадиев, Велизар Енчев и няколко независими са събрали подписи, с които да сезират Конституционния съд за незаконосъобразността на предложението на кандидатурата и опита за избор на зам.-министърката на финансите Карина Караиванова за шеф на Комисията по финансов надзор. Въпреки заканите на ДПС и Патриотичен фронт, те не са се присъединили към подписката.

Срокът за предлложенията изтече вчера и както първо ПИК прогнозира и разкри скандалната афера още преди месец, тя е единственат кандидутара за поста. Тя е наложена по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, на който новата „калинка“ била особено близка. За да бъде възможен изборът й без необходимия ценз и опит, парламентарната комисия по бюджет и финанси дори промени критериите, на които трябва да отговаря следващия шеф на КФН.

Срокът за подаване на кандидатури също бе променен от 14 на 7 дни, от които два бяха почивни, а бъдещият шеф на КФН вече не трябва да има 10, а само 5 години опит по специалността и не е необходимо да има повече специализации, освен съответното висше образование. Така бе направен опит да се съкрати максимално процедурата и още преди ваканцията на депутатите бившата служителка на олигарха от кръга на Делян Пеевски – Кирил Домусчиев, Караиванова да бъде избрана за председател на най-важния финансов орган в държавата. Това обаче едва ли ще стане след като Конституционният съд бъде сезиран, издават депутати, парафирали подписката срещу решенията на ГЕРБ.

1 коментар

  1. Скандал е, че се нарушава закона, за да се издигне един кандидат, който още по незаконно ще ръководи КФН. Карина, като калинка на ГЕРБ, Домусчиев и любимката на Бойко, Цветелина Бориславова ще защитава бизнесите им по най-безпардонния начин. Това е и причината да се съкрати толкова много срока, за да не може другите партии да си издигнат кандидат. Трябва да се отложи този конкурс до есента, както си беше по план, за да има време да се проведе стойностен конкурс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук