Борел: САЩ не очакват непосредствено предстоящо руско нападение срещу Украйна

0
68

Нищо от думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън не предполага опасност от непосредствено предстоящо нападение на Русия в Украйна. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри, в което Блинкън се включи видеоконферентно.

По думите на Борел изводът от изказването на държавния секретар е, че руските сили в Беларус не създават непосредствена заплаха за Литва. Блинкън обяснил на своите европейски колеги, че САЩ не евакуират служителите си от Украйна, а дават свобода на повечето да напуснат страната, ако желаят. Не мисля, че е необходимо ЕС да взима подобни мерки за своите служители на място, посочи Борел.

Той съобщи, че на днешния Съвет на ЕС по външни работи е обсъден отговорът, който ще бъде даден по руските искания, свързани с европейската сигурност. Министрите са говорили за противодействието на дезинформацията и за продължаване на дипломатическите усилия за мирен отговор на напрежението около Украйна. Ако дипломацията се провали, напредваме с подготовката на отговор на възможна руска агресия. Отговорът ще бъде бърз и решителен, и не само от ЕС, а международен, посочи той.

По неговите думи САЩ постоянно се съветват с ЕС в преговорите с Москва. Струпването на руска военна мощ по границата с Украйна и заплахите за възстановяване на разделителните линии в Европа подкопават основите на сигурността на континента и будят мрачни спомени, за които няма място в днешния век. ЕС изразява безусловна подкрепа за Украйна, всяка военна намеса ще има тежка цена за извършителите, добави Борел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук