Борислав Цеков: Президентът няма никакво право да протака решението си за главния прокурор

0
216

Подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Такова поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт, твърди юристът

Юристът и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков излезе с позиция относно появили се в някои медии материали, които касаят избора на главен прокурор и твърденията, че единствено президентът Радев може да спре избора на Иван Гешев. Подобен призив отправи вчера и Росен Плевнелиев, който призова Румен Радев да спре избора на главен прокурор.

Ето пълния текст на Борислав Цеков, публикуван във Фейсбук:

В корпоративната малотиражка на едно подсъдимо лице, което на “живот и смърт” иска да повлияе в свой частен интерес на избора на главен прокурор, се е появила дописка, която претендира да разисква вариантите, пред които е изправен президентът по повод избора на главен прокурор. Оставям настрана доколко етично е едно издание на подсъдимо лице да упражнява натиск върху независимата съдебна власт. Очевидно в България всичко е възможно.

По-важното е, че в дописката самонадеяно се дават “насоки” на президента – понеже нямало изричен срок, в който държавният глава да издаде указ за назначаване на главен прокурор, то видите ли, най-добре било да не издава указ и така да блокира избора. А след това да внесе проект за промяна в конституцията.

Подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Трябва да е категорично ясно, че президентът няма никакво право да протака излишно акта по чл. 129, ал. 2 от Конституцията – т.е. да издаде указ за назначение или да върне предложението на ВСС.

В правото (и в публичното, и в частното) има един фундаментален принцип, датиращ още от римски времена: когато едно правно действие се дължи без срок, то се дължи веднага.

Неслучайно, например, бившият президент Плевнелиев издаде указ за назначение на главен прокурор в рамките на 24 часа.

Внушенията, че президентът Радев можел да остави без последствия предложението на ВСС за главен прокурор, означава държавата да навлезе в остра конституционна криза.

Подобно поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт.

Вярвам, че президентът, както винаги досега, ще спази Конституцията.

Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук