Борисов благодари и „излиза“ от темата за европредседателството (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
5686

„Тъй като сме в Европарламента искам да благодаря на Антонио Таяни и на неговия екип на Жан-Клод Юнкер и неговия екип, десетки експерти специалисти, на депутатите в европейския парламент. Дори няма смисъл да се цитира моето име, тук се говори за България и ние всички българи трябва да сме горди“, заяви министър-председателят Бойко Борисов след представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

„Представяте ли си ако това се беше случило в България да стачкуват преводачите да изгасят тока, какво щяхте да ни направите вие нас (б.р. обръщението е към журналистите), но дет’ се вика българското председателство свърши и проблемите започнаха. Старахме се много, благодаря на тези работни пчелички, експерти, специалисти, посланици, огромна работа,“ допълни премиерът.

Борисов благодари и на политическите партии в европарламента, които дават отлична оценка за България и „за да сме горди всички, аз излизам от темата“, допълни той.

„България се справи прекрасно, нейните момчета и момичета, мъже, жени се справиха прекрасно, показаха че имат административен, организационен, политически и в перспектива капацитет.“ Това прави България горда, показва, че други страни трудно биха ни стигнали в много сфери и това се дължи на знайни и незнайни хора, от шофьорите, от охраната, нито един инцидент, нито един проблем, обясни Борисов.

Радев критикува целувките и прегръдките на Борисов с евролидерите

Радев критикува целувките и прегръдките на Борисов с евролидерите

Кабинетът пропуснал взривоопасни вътрешни проблеми

Другият вариант беше комплиментите да ги няма„. Така премиерът Борисов Борисов коментира журналистически въпрос за критиката на държавния глава Румен Радев, изречена по-рано тази сутрин в София. Премиерът пожела на Радев, ако наистина го е казал, да получава стандартни комплименти.

„Може да е стандартно. Може и ние да имаме ниски стандартни и се постарахме в европарламента всички да кажат, че сме се справили отлично. Ако Радев го е казал – така да бъде“, добави премиерът, който не пропусна да отбележи, че и един автомобил не е загаснал, докато е извозвал участници в мероприятията на европредседателството.

Изображение 366245

„Българското председателство е една реклама за държавата. Справихме се отлично, като ни дойде пак ред, се надявам да се справим още по-добре“, категоричен бе Борисов.

Премиерът обясни, че българското европредседателство си е поставило четири основни приоритета и е постигнат успех и напредък по всички тях. Най-големият ни успех, той отчита темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Борисов допълни че са постигнати резултати в редица сфери като социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, единния цифров пазар и подготовката за европейските избори през 2019 г.

Изображение 366250

„Приехме също първата промишлена програма на ЕС за военни способности. Реализирахме 45 споразумения с ЕП от 105, които наследихме. Още толкова затворихме в Съвета. По реформата на Дъблинското споразумение, четири от шестте отворени досиета са на финалната права. Това обещахме в началото на нашето председателство, това направихме“, написа също премиерът в своя Фейсбук профил.

Изображение 366244

„Успяхме да убедим всички, че това е вярната посока за бъдещето на региона и не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена“, обясни Борисов по време на представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС.

Изображение 366249

Усилията на страната ни са довели до реални резултати и пример е Срещата на върха в София на 17 май, която помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името, коментира Борисов. „Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем – вие също много ни подкрепихте. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС“, допълни той.

Изображение 366251

„Отстоявахме интересите на гражданите на Европа, и се постарахме да бъдем балансьори и честни посредници. По време на ЕС-Турция във Варна на 26 март седнахме на една маса и говорихме за всички проблеми. Темата за бежанците и охраната на външните граници на ЕС е болезнена и трудна. Но споразумението ни с Турция работи и имаме нулев натиск от там“, подчерта премиерът.

Изображение 366246

Борисов счита за успех подобряването на Шенгенска информационна система, Визовия кодекс, Шенгенския граничен кодекс и оперативната съвместимост. „По реформата на Дъблин (системата за убежище) инвестирахме много усилия, не оставихме камък непоместен, и постигнахме доста с подкрепата и на Европарламента: 4 от 6 отворени досиета са на финалната права, Европейския парламент показа гъвкавост и беше ключов партньор, за което ви благодарим“, коментира той.

Изображение 366252

Бойко Борисов обясни пред Европейския парламент, че България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС – Шенген и Еврозоната. „Имаме висок икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг под 30%, значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит. Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи, аз вярвам в дипломацията, а не практиката да се налага вето, защото всички знаем как свършва това“, добави премиерът пред европейските депутати.

Всички отчитат, че сме се справили добре, дори и по темата миграция. Фактът, че Юнкер, и Таяни, и Туск бяха на всички събития в България, говори много. Страната ни се справи прекрасно. Всички момчета и момичета се справиха прекрасно, показаха, че имат капацитет. Трябва да сме горди. Благодарим за положените усилия.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 3 юли 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук