Борисов: Да приемем, че сме си свършили работата и КПП-тата са отворени

0
1156

И транспортният министър, и външният, и вътрешният, всички положиха огромни усилия, но те не се разбираха с нормални дипломатически преговори и затова мисля, че е ултиматумът със съвета, защото Гърция без помощта на Брюксел разбира се и с колегите от Вашингтон, не може да се развива нормално.

Така че благодаря на гръцкото правителство и на самите фермери, че разбраха, че повече такива игрички няма да търпя. Това заяви премиерът Бойко Борисов в ямболското село Лозенец.

И се оттеглиха, така че се надявам това да им е последното подобно мероприятие. Имат вътрешнополитически проблеми, имат си площади в Атина, да правят каквото си искат, ние не се бъркаме в тяхната работа. Но да проявяват геноцид на българския превозвач – да загубим толкова пари, сега къде да ги търсим тези пари?! Така че нека да приемем, че сме си свършили работата и КПП-тата са отворени и това да е за урок, и повече да не се допуска, каза Борисов. Защото повече никак не ми е приятно да посещавам Гърция по такива поводи, да поставям ултиматуми на техните власти, подчерта още премиерът.

Попитан как ще се компенсират превозвачите, Борисов отговори, че няма как да се компенсират и те добре го знаят това. „И затова беше толкова тежко, и затова толкова напрежение се създаде”, добави Борисов.

По темата за защитата на границата, премиерът каза, че за да не се оголва турската граница, „вкарваме и армията”. Това са близо 500 човека, командироваме и полицаи от вътрешността на страната, харчим огромни пари, но съоръжението се прави по турската граница – на последния Министерски съвет с 35 млн. още финансирахме през областните управители за изграждане на съоръжението. Сега живот и здраве на 7-ми с премиера Давутоглу ще говорим още по тези теми и се надявам Турция и Гърция да продължат ангажимента си да охраняват границата”, коментира Борисов.

Нашият терен е много пресечен в този регион, не е като в Унгария или Австрия – равно и да минат машини и да набият коловете, така че усилено се строи. Надявам се това, което имаме към момента, че върши прекрасна работа, каза още Борисов за оградата по границата. Той допълни още, че се надява на 7 март в Брюксел да приемат неговото предложение влизането на мигранти да става само през официалните КПП. „Иначе ние трябва да променим и шенгенското споразумение, всъщност в момента Европа легализира термина нелегални мигранти. Какво значи да си нелегален мигрант – примерно българите трябва да си носят лична карта – това са две взаимно изключващи се позиции, но аз съм оптимист, че на 7-ми вече ще се вземе решение по външните граници всеки да минава през КПП-тата. Иначе виждате става хаос, суматоха и първо не е честно към самите мигранти. Защото те биват примамвани в Европа, а в същото време нямат европейските страни нито желание, нито вече и възможност да бъдат заселвани там, каза още Борисов.

Той присъства днес на въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Лозенец“ от „Булгартрансгаз“. Модернизацията включва монтаж на два комплекта ниско емисионни газотурбинни компресорни агрегата, както и изграждане на два нови компресорни цеха. На събитието в ямболското село Лозенец присъстваха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов, представители на местния бизнес и други.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук