Борисов жегна ПП-ДБ с важен въпрос и заговори за ареста на Трифонов

0
503

Молбата ни е, когато ги питате, да назоват поименно с кой, заяви лидерът на ГЕРБ

След консултациите вчера при президента Румен Радев изслушахме днес и другите партии. Остава само още една, но те и без това са се заявили, че от тях реално не зависи дали ще има правителство или не. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Внимателно с Изпълнителната комисия изслушахме пак това, което казва партията на промяната. Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат“, обясни той.

„Тъй като обратното броене вече започна, а дните са малко, аз чрез вас искам да помолите да уточним един въпрос, на който аз и нашият ръководен орган ще ви дадем отговор. Но много е важно да знаем, а и обществото да знаем какъв е отговорът на колегите от ПП –ДБ.

„Нашият прочит на всичко от срещите ни с лидерите на парламентарно представени партии, от това, което чух като декларации в парламента, от това, което видяхме, защото и вие видяхте като климат в парламента – обидите, яростта, подмятанията между партиите, за радост бих казал с изключение не нас, не ми дава отговор, и за това чрез вас молим за него, партията на промяната и ДБ казват, че във втория мандат искат да правят правителство с подкрепата на кой“, попита Борисов.

„Молбата ни е, когато ги питате, да назоват поименно с кой. Защото формулировката „с всички, които искат“, означава с никой.

„Да кажат – във втория мандат ние очакваме подкрепа на ГЕРБ. Или – не очакваме подкрепа. Очакваме да ни подкрепи ДПС. Очакваме да ни подкрепи ИТН, „Възраждане“, БСП… Просто да кажат под „всички“ кого разбират.

Ако няма задкулисие, което в момента да преговаря, отговорът на този въпрос би бил много интересен. Защото от този отговор излиза кой ще прави кворума в парламента“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

От този отговор зависи следващият отговор – вариант А, очакваме подкрепа на ГЕРБ. Ами като очаквате подкрепа на ГЕРБ, да седнем тези дни на една лидерска среща и да уточним тази подкрепа в какво се изразява. Ако се изразява в еднократно натискане на копчето, добре.

А след това? Представяте ли си какво става? След това отиват и арестуват Слави Трифонов. Произволно говоря. И аз седя вкъщи и гледам…

С какъв механизъм ние ще спрем? Ако говорим за такъв вариант, трябва да кажем какъв ще е механизмът на управление и контрол“, каза той.

„Ако имат договорка с други партии, да го заявят. Тогава ние ще се опитаме в първи мандат да предложим абсолютно същото. Само че рискът е то при нас то да мине“, подчерта Борисов.

„Ако търсят подкрепа само от нас – това е един разговор. Ако търсят подкрепа от „всички“ – това е друг разговор. Значи задкулисието работи. С нас не“, заяви Борисов.

„За нас това е устойчивото, това е доброто за държавата. Има и друго, но то ще продължи – разделение, разправии“, подчерта той.

„ДПС са готови също да подкрепят тези основни приоритети“, допълни той.

„Да притеснявам се от реалното състояние на държавата“, заяви Борисов и подчерта, че не работят нито един еврофонд, няма план за възстановяване, изхарчени са много средства.

„Вместо да съм там, аз да си понеса с моя опит в управлението, ние ще пратим друг премиер, за им угодим. Отговорността се носи от всички. Хайде да се смирим малко всички“, призова Борисов.

Попитан дали е имало разговори в посока Иван Гешев да е залог за съставяне на ново правителство, той отговори: „С никой никога по такава тема. Това е наше изконно разбиране – да правиш реформа заради човек или да създаваш постове заради човек, или да създаваш предаване – „кажете, господин министър“, ние не го правим. Нашата тема не е Иван Гешев“, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

https://youtu.be/Azml8mePsLk

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук