Борисов и Заев се поклониха заедно пред мощите на Св. Кирил в Рим

0
2275

За първи път министър-председателите на България и Македония се поклониха заедно пред мощите на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

Борисов и Заев и водените от тях делегации участваха на традиционното поклонение заедно в знак на добрите отношения и братството между държавите.

Преди поклонението премиерът изчака в базиликата македонския си колега и водената от него официална делегация. При посрещането на Заев Борисов заяви: „Да празнуваме заедно, вместо да се караме“.

На гроба на Св. Кирил беше отслужен молебен от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний.
Молебен беше отслужен и то македонските свещеници, които присъстваха на службата.

В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница„, заяви митрополит Антоний.

Премиерът Борисов е на посещение в Рим, където ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Визитата на Борисов при папата ще бъде утре, 25 май.

Със себе си в Рим Борисов взе представители на вероизповеданията в България, академичната общност и културни дейци.

Сан Клементе“ е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на светеца. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук