Борисов от Безмер: И на нас не ни се прави ограда с Гърция, но те не си изпълняват задълженията (СНИМКИ)

0
1461

Снимки: Фейсбук

„Да спрем с популизма, ставаме смешни за хората”, призова премиерът

Модернизацията на армията е осезаема и ще продължава да се осъществява. Благодарение на повечето приходи, които събира правителството, имаме възможност непрекъснато да оказваме все по-голяма и по-голяма подкрепа на армията. Днес заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев и транспортния министър Ивайло Московски открихме модернизираната база за предно разполагане – Безмер. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов след откриването на модерната авиобаза.

„Това летище вече е по-добро и от Аерогара София – на него могат да кацат най-големите, най-тежките самолети при всякакви условия. Проектите за модернизация на авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014-2016 г. Целта на модернизацията е летището да придобие пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация. За реализацията на проектите са инвестирани близо 62 млн. лв., от които над 7,3 млн. лв. са по програми на Министерството на отбраната”, обясни той.

„В резултат на модернизацията авиобаза Безмер вече разполага с писта с дължина 3 000 м при 2 500 м преди реконструкциите, като в двата й края са направени места за обръщане с дължина 150 м. Широчината на пистата е 60 м с две странични ивици за безопасност. В авиобазата са изградени две местостоянки за самолети тип С-5 и С-130 с обща площ 133 150 м2 бетонова настилка, които са свързани с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране. Изградени са още карго терминал с площ 11 800 м2 бетонова настилка и мостово съоръжение”, посочи премиерът.

„Това, което може да се допълни е, че и Гражданската авиация, при нужда, при аварийни полети, или когато времето е неподходящо, където и да е, това денонощно ще бъде на разположение”, заяви премиерът пред журналисти.

На въпрос дали след модернизацията, летището няма да се превърне в прицел на терористични действия, премиерът отговори: „Толкова сте интересни хора, те два пъти повече туристи идват на 50-60 километра от тук… Те ще си бомбардират техните туристи ли? Просто престанете да си мачкате държавата по този безобразен начин”.

По отношение на изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че не е добра идеята за издигане на предпазно съоръжение с Гърция, министър-председателят заяви: „И на нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите. С цялото ми уважение към тях, ако си спазват Шенгенските правила и норми, няма да има такъв въпрос. Проблемът е, те даже не са и бежански лагери в Гърция, те просто са придвижени от единия край до другия на Гърция и там са струпани, което не отговаря дори и на думата лагери. Там е критичната точка, затова сега и с горските стопанства, ще им помогна малко на военните да направят по-бързо просеки, за да има готовност за такива съоръжения. Изобщо не ми се прави съоръжение. И аз съм против такива съоръжения, но хората очакват от нас, да защитим границата”.

Борисов каза още, че от турска страна не очаква проблеми, проблемът е с бежанските лагери в Гърция. „Това дори не са и бежански лагери, защото те просто са придвижени от единия до другия край на Гърция и там са струпани, което не отговаря дори и на думата „лагер“. Там е критичната точка и затова сега с горските стопанства ще им помогна малко на военните да направят просеки, за да имаме готовност за такива съоръжения“, коментира Бойко Борисов.

Той добави, че също е против такива съоръжения, но хората очакват границата да бъде защитена. „Ако отидем в Кресна и ги питаме, те какво ще ни отговорят? Така че, малко да спрем с популизма. Той е хубаво нещо, но когато се прекали с него, започваме да ставаме смешни за хората“, коментира Борисов.

www.blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук